Rissveds: "Mentalt svårare kring VM"

Jenny Rissveds är nöjd med sin 16:e plats i crosscountry-loppet i mountainbike-VM.
"Det var tungt i dag. Jag är inte besviken för jag gjorde vad jag kunde med dagens förutsättningar", säger hon i en skriftlig kommentar till TT.
Cykel • Publicerad 31 augusti 2019
Jenny Rissveds är tillbaka i världseliten på allvar. Hon slutade på 16:e plats i VM-loppet i Kanada. Arkivbild.Foto: Gian Ehrenzeller/Keystone/AP/TT

Jenny Rissveds har gjort en spektakulär comeback i sommar efter flera år som kantats av problem mestadels utanför mountainbikebanan. Segern i sista världscuploppet inför VM gjorde att det fanns hopp om en framskjuten placering i VM-loppet i crosscountry i kanadensiska Mont Saint Anne.

Men Rissveds har en bit kvar till dess att hon är tillbaka i den yppersta världseliten. Det blev en 16:e plats efter att hon tappade flera minuter på täten de sista två varven.

"Jag känner mest en lättnad över att den här mästerskapsveckan är över", säger hon.

Mentalt jobbig

VM blev en mentalt jobbig upplevelse för Falucyklisten.

"Jag har alltid haft det mentalt svårare kring VM och har jobbat mycket med det mentala under veckan, men får inte optimalt ur kroppen", säger hon.

Den olympiska mästaren fick starta i tredje startled på grund av sin låga världsrankning, men avancerade snabbt genom fältet och var tidigt i loppet uppe bland de sju främsta.

Falucyklisten hamnade emellertid snart i ingenmansland och fick köra ensam under större delen av loppet. Till slut var hon 5 minuter och 51 sekunder från täten i mål.

"Nu är denna veckan slut och jag ser fram emot nästa vecka", avslutar Jenny Rissveds.

Världscupfinal härnäst

Nästa helg körs världscupfinalen i crosscountry i Snowshoe i den amerikanska delstaten West Virginia. Där står fler världscuppoäng än vanligt på spel, poäng Rissveds behöver för att komma närmare en OS-plats. För närvarande har Sverige ingen säkrad plats i Tokyo nästa år.

Fransyskan Pauline Ferrand Prevot vann VM-loppet. Det är hennes andra VM-guld i karriären. Hon vann VM-loppet även 2015.

Loppet utanför Quebec i Kanada var det första Jenny Rissveds har kört i VM-sammanhang sedan hon tog det överraskande OS-guldet i Rio de Janeiro för tre år sedan.

Hon missade VM både 2017 och 2018 medan hon tog en timeout från cykelkarriären.

Dödsfall i familjen och bråk mellan cykelförbundet och hennes proffsstall ledde till en depression. Sommaren 2017 gjorde hon comeback, men först i år var hon tillbaka på högsta internationella nivå.

I sommar har de fina resultaten kommit. En 33:e plats i världscupcomebacken i Nove Mesto följdes upp med en pallplacering och i den sista världscuptävlingen inför VM fick Rissveds stiga upp överst på prispallen när hon vann i Lenzerheide.