1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Josefsson granskar Josefsson i "Josefsson"

Journalisten Janne Josefsson återbesöker några av sina mest uppmärksammade reportage, och följer upp dem, i en ny omgång av SVT-serien "Josefsson".
I "Josefsson" återbesöker Janne Josefsson några av de reportage han har gjort under årens lopp – och tvingas också rannsaka sig själv. Pressbild.
Foto: Janne Danielsson/SVT

Namnen Janne och Josefsson i snabb följd associerar nog de flesta till grävande samhällsjournalistik. I flera decennier har Josefsson ställt makthavare mot väggen i program som "Striptease" och "Uppdrag granskning", men i "Josefsson" läggs ytterligare ett ämne till för granskning: Han själv.

– Gör jag en sådan här serie måste jag reflektera över vad jag har ställt till med. Jag måste försöka nå dem jag har granskat och inte bara göra något "best of"-program, det håller inte, säger Janne Josefsson.

"Hatar dig"

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 179 kr)

Den första omgången av "Josefsson" sändes 2006. Då sökte Janne Josefsson upp människor han tidigare intervjuat för att ta reda på vad som hänt sedan dess. "Josefsson" anno 2019 har ett liknande upplägg. I serien återbesöker reportern uppmärksammade reportage om bland människohandel, tvångsomhändertagande och bidragsfusk. Men det sista avsnittet handlar om Janne Josefssons egen journalistik.

– En person som jag återupptar kontakten med säger "jag glömmer dig inte. Jag hatar dig och jag har faktiskt funderat på att ta livet av mig efter ditt program." Sådant måste upp på bordet, för jag inser att jag har skadat massor av människor och frågan är om det går att undvika i ett program som "Uppdrag granskning", säger Josefsson.

– I den typen av program som söker sanningen och inte bara ställer uppgift mot uppgift är det lätt att sitta på höga hästar och se sig själv som något slags vit riddare. Till skillnad från i domstol där det förhoppningsvis finns en opartisk domare, åklagare och advokat så är vi både åklagare, domare och i någon bemärkelse skarprättare. Man måste inse det. Det kräver en väldig sans och balans.

"En jäkla makt"

Under åren som har gått sedan tv-debuten på 1990-talet har Janne Josefsson varit del av en utveckling där journalister har fått en allt större makt, enligt honom själv. Hans tidigare självbild som "underdog" kallar han självbedrägeri:

– Jag kanske har mer makt än till och med någon i regeringen. Att gå ut i bästa sändningstid med avslöjanden – det är en jäkla makt. Men jag tror att vi journalister har peakat, för samtidigt växer misstron mot oss.

"Josefsson" har premiär i SVT1 den 24 april.