1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Kraftigt regn och åska drog in över Skåne

SMHI varnade tidigt i morse för kraftiga regn- och åskskurar i stora delar av Skåne.
Räddningstjänsten i Syd uppmanar personer som drabbats av översvämningar i källaren att i första hand kontakta försäkringsbolag.
Foto: Johan Nilsson/TT

Vid 05-tiden på onsdagen gick SMHI ut med en klass 1-varning för Skåne län för åskovädret som kan ge kraftiga regnmängder på kort tid.

Och sedan dess har räddningstjänsten fått in många larm om vattenskador i byggnad, från bland annat Kristianstad och Ystad samt Tomelilla.

Räddningstjänsten i Syd uppmanar dock att fastighetsägare som fått översvämning i källare att i första hand kontakta sitt försäkringsbolag.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 179 kr)

– Man ska ringa 112 när det är fara för liv och bråttom på riktigt, vi måste prioritera akuta larm, säger Gustaf Sandell, inre befäl vid räddningstjänsten i Syd och tillägger att man inte har några bra möjligheter att pumpa bort vatten i samband med kraftiga regnmängder.

När det regnar kraftigt och vattnet stiger i till exempel avloppssystem och åar har man svårt att pumpa tillbaka vattnet då alla vattensystem redan är fyllda. Först när regnet upphör kan vattnet sjunka undan.

Räddningstjänsten råder även trafikanter att anpassa hastigheten efter rådande väglag.