1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Italiensk energi ska ta basketdamerna till OS

Marco Crespi är mannen som ska leda det svenska basketlandslaget till en OS-plats nästa sommar. Och den nye förbundskaptenen vill göra det med energi och passion.
Något som faller storstjärnan Amanda Zahui i smaken.
Nye förbundskaptenen Marco Crespi och stjärnan Amanda Zahui vill ta Sverige till OS.
Foto: Janerik Henriksson/TT

Sveriges ledande basketspelare Amanda Zahui använder sig av mycket energi och passion i sitt spel. Därför är det inte helt konstigt att en av hennes första tankar om nye förbundskaptenen Marco Crespi var: "Shit, det här är coolt".

Den 57-årige italienaren har 40 års tränarerfarenhet och är en tränare som jobbar mycket med att tillföra just energi i det lag han basar över.

– Jag har mycket passion för sporten och jag älskar mina spelare. Jag ställer höga krav för jag vill hjälpa dem att nå högsta möjliga framgång. Jag vill vara på deras sida, inte framför dem. Sedan tror jag att passion, känslor och energi smittar av sig. Om jag visar massa energi får jag energi tillbaka, säger Crespi.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 179 kr)

"Älskar du basket?"

Direkt efter att Crespi presenterades som förbundskapten satt han i samtal med Amanda Zahui. Efteråt var det en bra bild som den svenska stjärnan hade fått av sin nya förbundskapten.

– Han sa till mig att han älskar att coacha och frågade mig: "spelar du basket eller älskar du basket"? Det känns jättebra och kul att någon vill ta upp energin, säger Zahui.

Sverige och Crespis första test blir i EM-kvalet borta mot Israel den 14 november följt av Montenegro hemma den 17:e. Men det är i början av februari den stora uppgiften hägrar – OS-kvalet där 12 av 16 lag får en biljett till Tokyo nästa sommar.

– Det är sjukt. OS är väl det största som finns. Det och WNBA, säger Zahui.

Vilka Sverige får möta i kvalet avgörs i december.

– Lottningen är väldigt viktig. Den kan förändra livet, säger Crespi skämtsamt och tillägger:

– Det är varje flicka och pojkes dröm att spela ett OS men fokus måste ligga på att spela vår bästa möjliga basket.

Amanda Zahui tror att Sveriges OS-chanser är goda – men det krävs lite tur med lottningen.

– Om man har någon basketgud med sig så kommer det att gå vägen. Men det är så svårt, vi vet inte än vilka vi möter, säger Zahui.

Ersätter Gomez

Crespis kontrakt sträcker sig till 2023 och han kommer närmast från jobbet som förbundskapten för det italienska damlandslaget. Han ersätter Francois Gomez som inte fick fortsatt förtroende trots sjätteplatsen på EM i somras. Landslagsansvarige Fredrik Joulamo sade då till att spelarna har varit involverade i beslutet men att det i grunden varit ett styrelsebeslut.

– Efter varje landslagsläger har vi utvärderingar som är anonyma för det mesta. Jag var väldigt ärlig med exakt hur jag känner. Det var inte att det var dåligt, men det var något i gruppen som saknades, säger Zahui.