Annons

Minst sex döda under demonstrationer i Irak

Återigen har tusentals regeringsfientliga irakier demonstrerat på gatorna i flera städer. Minst två poliser och fyra demonstranter har dödats och tiotals andra människor skadats.
Irak • Publicerad 20 januari 2020
Regeringsfientliga demonstranter under drabbningar med säkerhetsstyrkor i Iraks huvudstad Bagdad på måndagen.
Regeringsfientliga demonstranter under drabbningar med säkerhetsstyrkor i Iraks huvudstad Bagdad på måndagen.Foto: Hadi Mizban/AP/TT
En demonstrant springer med en tårgaskanister i handen i Iraks huvudstad Bagdad på måndagen.
En demonstrant springer med en tårgaskanister i handen i Iraks huvudstad Bagdad på måndagen.Foto: Khalid Mohammed/AP/TT

Sedan i början av oktober har demonstrationer hållits i Iraks städer där främst unga människor krävt reformer inom det politiska systemet som de anser är djupt korrupt. Över 450 människor har dödats under protesterna.

För en vecka sedan gav proteströrelsen regeringen en vecka på sig för att möta kraven men det har inte skett. Under den veckan har det varit relativt lugnt, men sent på söndagen började ungdomar blockera motorvägar och broar i huvudstaden Bagdad och i andra städer inför att tidsfristen skulle löpa ut. De byggde bland annat barrikader, satte eld på bildäck och stoppade trafiken på den största vägen söderut från huvudstaden.

Skarp ammunition

Annons

Under måndagen agerade säkerhetsstyrkorna och sammandrabbningar följde. I Bagdad kastade demonstranterna bland annat sten och bensinbomber mot polisen, som svarade med tårgas, chockgranater och skarp ammunition. Minst tre demonstranter dödades. Två sköts ihjäl och en annan träffades av en tårgaskanister, enligt säkerhets- och sjukvårdskällor.

En fjärde demonstrant sköts till döds i shiamuslimernas heliga stad Karbala.

Poliser påkörda

Tiotals demonstranter skadades också under dagen enligt olika källor. Myndigheterna uppger även att 14 poliser fått bland annat frakturer och huvudskador under insatser i centrala Bagdad men att alla vägar öppnats igen.

I staden Basra i södra Irak dödades två poliser när de blev påkörda av en bil, sedan föraren försökt väja undan drabbningar mellan polis och demonstranter.

Oroligheter utbröt också i flera andra städer, bland andra Nassiriya och al-Amara.

Under kvällen föll tre katjusjaraketer inom Bagdads gröna zon, det strängt bevakade område där regeringsbyggnader och utländska beskickningar finns. En poliskälla uppger att de avlossats från stadsdelen Zafaraniyah och att två av dem slog ned nära USA:s ambassad.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons