1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Potatisberget tornar upp i Nederländerna

Miljoner människor i karantän och restauranger som håller stängt över hela Europa har fått konsekvenser för matproducenter.
Potatis, som man kan göra patat av. Arkivbild.
Foto: Martina Holmberg / TT

I Nederländerna har potatisodlarna skickat ut ett nödrop – landet har slutat äta favoriträtten patat, det vill säga pommes frites.

Restaurangerna i Nederländerna har varit stängda sedan den 15 mars och kommer fortsatt hålla stängt till åtminstone den 28 april. Folksamlingar på fler än tre personer är i sin tur förbjudna ända fram till den 1 juni.

Och med stängda matställen har potatismarknaden kollapsat och medan årets sådd ska sättas är berget av redan skördad potatis fortfarande stort.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 179 kr)

– Den här säsongen är dramatisk med händelser som aldrig hade kunnat förutses, säger potatisodlaren Dirk de Heer, som sett potatispriset sjunka från 18 cent till 1 cent per kilo.

Landets lantbrukarorganisation LTO räknar med att coronapandemin hittills har kostat de nederländska bönderna 6 miljarder euro och pekar bland annat ut den stora blomindustrin som förlorare.

När pommes frites-försäljningen har gått ner har andra rätter blivit mer populära. Livsmedeljätten Kraft Heinz rapporterade på fredagen att produktionstakten minskas kraftigt på tre fabriker, två i USA och en i Storbritannien – men att de fabriker som tillreder hel- eller halvfabrikat ökar takten och går upp i treskift.

Efterfrågan på mac and cheese i USA och vita bönor i tomatsås och annan lugnande och tröstande mat rusar i höjden enligt vd:n Miguel Patricio.

– Folk vill ha mer tröstmat nu, som ett sätt att hitta nya sätt att njuta på, säger han.