Annons
Nyheter

Regeringen tar inte upp fråga om skoterförbud

Politik • Publicerad 14 maj 2020
Kiruna kommun vill inte tillåta samerna att förbjuda skoterkörning, och regeringen tar inte upp frågan. Arkivbild.
Kiruna kommun vill inte tillåta samerna att förbjuda skoterkörning, och regeringen tar inte upp frågan. Arkivbild.Foto: Ørn E. Borgen/TT

Regeringen väljer att inte ompröva två samebyars ansökan om ett tillfälligt förbud mot skoterkörning, rapporterar SVT Nyheter Norrbotten.

Samebyarna Gabna och Laeva ville att regeringen skulle ta upp frågan efter att Kiruna kommun sagt nej till det tillfälliga förbudet i ett renskötselområde nordväst om Kiruna.

Annons

Regeringen menar däremot att kommunen har lagen på sin sida när det gäller att meddela begränsningar för körning i terräng med motordrivet fordon och tar därför inte upp ärendet, skriver SVT.

Skoterförbudet skulle ge renarna ro under den känsliga kalvningstiden enligt samebyarna. Kommunen hävdar dock att skotertrafiken ändå har minskat till följd av coronapandemin.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons