Annons
Nyheter

Snart dags att placera ny stor stålanläggning

Ståltillverkaren SSAB är på väg att välja var i Norrbotten det ska byggas en ny demonstrationsanläggning inom ramen för det så kallade Hybrit-initiativet, med sikte på produktion av fossilfritt stål.
I samarbetet ingår även gruvkoncernen LKAB och energikoncernen Vattenfall, båda statliga.
Ekonomi • Publicerad 1 juni 2020
Hybrit-initiativets stora demonstrationsanläggning, som ska kunna producera en miljon ton järn per år, kan hamna i Gällivare eller Luleå, enligt ståltillverkaren SSAB. Arkivbild.
Hybrit-initiativets stora demonstrationsanläggning, som ska kunna producera en miljon ton järn per år, kan hamna i Gällivare eller Luleå, enligt ståltillverkaren SSAB. Arkivbild.Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Samråd ska nu inledas om att etablera demonstrationsanläggningen i Vitåfors industriområde i Gällivare kommun eller alternativt Svartöns industriområde i Luleå, enligt SSAB.

Anläggningens kapacitet ska ligga på en miljon ton järn per år, vilket är nästan hälften av kapaciteten i SSAB:s masugn i Luleå och 20 procent av LKAB:s totala förädlingskapacitet i Malmberget, skriver SSAB i ett pressmeddelande.

Annons

"Samråden med myndigheter, organisationer och allmänheten kommer att påbörjas i juni och avslutas i september 2020", skriver SSAB.

Byggstart är planerad till 2023 och siktet är inställt på att inleda produktionen två år efter det.

I sommar ska en pilotanläggning inom projektet vara klar i Luleå. Det har även påbörjats förberedelser inför bygget av ett tillfälligt vätgaslager för att testa teknik för att lagra vätgas i bergrum.

Tanken är att med Hybrit utveckla teknik för tillverkning av stål med hjälp av vätgas i stället för kol. Det gör att restprodukten blir vatten i stället för koldioxid.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons