Annons

Soleimanis död kan bromsa Iran i Mellanöstern

Han var fruktad, avskydd och beundrad – mannen som kanske mer än någon annan har format Irans inflytande i Mellanöstern. Qassem Soleimanis död är ett hårt slag för Teheran som redan tampas med växande utmaningar mot landets intressen i regionen, enligt experter.
Mellanöstern • Publicerad 11 januari 2020
En anhängare till Iranstödda Hizbollah i Libanon håller upp en bild som föreställer den dödade generalen Qassem Soleimani.
En anhängare till Iranstödda Hizbollah i Libanon håller upp en bild som föreställer den dödade generalen Qassem Soleimani.Foto: Maya Alleruzzo/AP/TT
Generalmajor Qassem Soleimani. Arkivbild.
Generalmajor Qassem Soleimani. Arkivbild.Foto: AP/TT
Irans ayatolla Ali Khamenei (till vänster) tillsammans med Qassem Soleimani 2015.
Irans ayatolla Ali Khamenei (till vänster) tillsammans med Qassem Soleimani 2015.Foto: AP/TT
Huthirebeller i Sanaa i Jemen protesterar mot den amerikanska attacken som dödade den iranske generalen Qassem Soleimani och den irakiske milisledaren Abu Mahdi al-Muhandis.
Huthirebeller i Sanaa i Jemen protesterar mot den amerikanska attacken som dödade den iranske generalen Qassem Soleimani och den irakiske milisledaren Abu Mahdi al-Muhandis.Foto: Hani Mohammed/AP/TT

För Mellanösterns shiiter är han en blandning av James Bond, Erwin Rommel och Lady Gaga. Det slog åtminstone tidningen Time fast när den 2017 listade Qassem Soleimani som en av världens hundra mest inflytelserika. Och när generalen dödades av USA fylldes medierna av adjektivtunga porträtt av en skugglik mästertaktiker med regionens trådar i sin hand.

Det dröjde dock inte många timmar innan Soleimanis efterträdare tillkännagavs. Den av USA terrorstämplade specialstyrkan Quds står inte och faller med honom.

Annons

Med det sagt hade han otvetydigt stort inflytande och sågs allmänt som nummer två i Iran, efter ayatollan.

Bildade allianser

Som högsta befälhavare för Quds var Soleimani ansvarig för Irans intressen utomlands. Han stod i nära kontakt med Teherans bundsförvanter, stärkte samarbetet med shiarörelser som Hizbollah och bidrog till bildandet av nya allianser.

Ett av hans arv är ett område av iranskt inflytande som sträcker sig genom Irak och Syrien till Libanon, ibland kallat den shiamuslimska halvmånen. Genom att utnyttja det kaos som präglat Irak efter USA:s invasion och bidra till regimens överlevnad i krigets Syrien nådde Iran sitt största regionala inflytande sedan revolutionen 1979.

Men sedan i höstas har folkligt missnöje i Irak och Libanon utmanat maktambitionerna – besvärande omständigheter för Iran som Soleimani var i full färd att försöka hantera när han dödades.

– Det råder inget tvivel om att protesterna fick Iran att oroa sig över sitt inflytande, säger Hilal Khashan, professor i statsvetenskap vid American University i Beirut, till TT.

– I Irak var demonstrationerna till stor del kopplade till Irans makt över irakiska frågor. I Libanon vände de sig främst mot korruption i regeringen, men frågan om Hizbollahs band till Iran kom upp efterhand.

Kan bromsa

En del bedömare menar att Iran hade behövt Soleimanis kontaktnät och långa erfarenhet av att hantera liknande kriser – även om de regionala framgångarna grundar sig i fler faktorer än en enskild persons förmåga. Andra menar att generalens död snarare kommer att stärka Iran i Irak, som funderar på att kasta ut amerikanska styrkor ur landet.

Även om Iran har byggt upp ett maskineri som rullar vidare utan Soleimani kommer hans död troligtvis att på lång sikt bromsa försöken att expandera inflytandet ytterligare, enligt analytikern Hassan Hassan. Det har tagit många år för generalens arbete att bära frukt och han hade inte hunnit lika långt i länder som Syrien och Jemen.

"Soleimani var oumbärlig för att Iran där skulle kunna upprepa framgångarna från Irak och Libanon", skriver Hassan, knuten till den USA-baserade tankesmedjan Center for global policy, i The Guardian.

"Han dödades efter det att den syriska regimen återtagit det mesta av landet från rebellerna, så det var redan mycket svårare för Iran att applicera den irakiska modellen i Syrien. Det hade varit bättre för Teheran om Damaskus varit fortsatt beroende av dem för att utkämpa ett pågående krig. Regeringen överlevde i Syrien, till skillnad från i Irak, och har inget intresse av att låta Iran infiltrera."

Skamfilat rykte

Annons

Khashan håller med om att Iran stretar i motvind. Att en iransk luftvärnsrobot i veckan sköt ner ett passagerarplan utanför Teheran gör inte saken bättre.

– Irans image som regional maktspelare har skamfilats, säger han.

– Iranierna har tur om de kan behålla en liten del av de regionala vinster de har gjort sedan 2003 då USA:s störtande av Saddam Husseins regim serverade Irak till dem på ett silverfat.

Sofia Eriksson/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons