Tionde raka hemma för Luleå: "Styrkebesked"

Det blev tionde raka segern i Coop Norrbotten arena för SHL:s serieledare.
Ishockey • Publicerad 29 februari 2020
Petter Emanuelsson (mitten) öppnade målskyttet hemma mot Frölunda. Arkivbild.
Petter Emanuelsson (mitten) öppnade målskyttet hemma mot Frölunda. Arkivbild.Foto: Robert Nyholm/TT

Frölunda var länge närmast jagande lag bakom seriesuveränen Luleå som alltjämt leder SHL med klar marginal.

Men på senare tid har det gått tyngre för de regerande svenska mästarna. Det blev visserligen seger på straffar senast borta mot Linköping, men 1–4 i dagens möte mot Luleå innebar Göteborgsklubbens fjärde klara förlust i de fem senaste omgångerna.

Läget är så pass kritiskt att Roger Rönnbergs manskap ligger sjua i tabellen, med andra ord utanför kvartsfinalplatserna.

Satte tonen direkt

Redan efter en period spelad såg det dystert ut för gästerna som gick till vila i 0–2-underläge.

Petter Emanuelsson satte 1–0 för Luleå i powerplay innan Nils Lundkvist, som i veckan blev SHL:s poängbäste juniorback någonsin, ökade på till 2–0 med sitt sjunde mål för säsongen.

När sedan Isac Brännström gjorde 3–0 i mittperioden kändes matchen avgjord. Nicklas Lasu noterades visserligen för ett reduceringsmål för Frölunda med en och en halv minut kvar att spela – men sista ordet fick Luleås Erik Gustafsson som från långt avstånd fastställde slutresultatet till 4–1 i tom kasse.

– Det här är ett styrkebesked, konstaterar Luleås målvakt Joel Lassinantti i C More efter slutsignalen.

"Riktigt bra"

– Jag tycker vi gör säsongens bästa prestation i dag. Även fast vi har stunder i egen zon så stressar vi inte upp oss. Riktigt bra, fortsätter han.

Luleå har radat upp en imponerande svit i Coop Norrbotten arena och är nu uppe i tio raka segrar på hemmais. Senast laget föll i sin egen hemmaborg var mot Skellefteå på straffar den 17 december förra året.

– Det är så här vi vill spela. Det finns ingen anledning till att vi inte ska göra det. Det är bara att fortsätta, säger Lassinantti.