1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Tranor bryr sig inte om inreseförbud

Tranorna samlas i allt större skaror, men sådant får vi människor passa oss för. I år råder vissa restriktioner för besökare vid Hornborgasjön, alla tranälskares paradis.
Stilstudie på tranor vid Hornborgasjön i Västergötland. Arkivbild från 2010.
Foto: Mikael Fritzon/TT

Sedan flera decennier har tranornas vårfest vid sjön i Västergötland lockat stora skaror besökare. Nu är fåglarna i gång igen och de senaste dagarna har runt 5 000 individer räknats in.

På lördagen öppnade anläggningarna vid Hornborgasjön för året, men den här gången under lite andra förutsättningar.

– Vi har två besökscentraler, Trandansen och Naturum, där har vi begränsat antalet besökare. Och vi tar inte emot kontanter, säger föreståndaren Sofie Stålhand.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 179 kr)

– Vi har ställt in vår tranfestival och alla våra inomhusaktiviteter men vi fortsätter utomhus. Vi flyttar ut så mycket vi kan.

Reaktionerna så här långt har varit väldigt positiva, berättar hon.

– Tranorna fortsätter ju att komma. I dessa tider när mycket av nyhetsrapporteringen är tråkig och det är jobbigt så känns det tryggt och glädjande att våren ändå kommer och fåglarna är på ingång.

I fjol kom en toppnotering i början av april, då omkring 27 300 tranor samlats vid sjön.

– Toppen brukar ligga i början av april. Det beror på vindarna, när det passar för tranorna att segelflyga in. Det kommer att trappa upp och det kan gå från en dag till en annan, säger Sofie Stålhand.

– I går gick vi också live med vår webbkamera, så även om man sitter hemma med förkylningssymtom eller i karantän så kan man njuta av tranorna och se dem dansa och sjunga.