Borrtekniker tas för mineralletare: ”Rena hysterin”

Ideligen får borrteknikerna samma fråga: Letar ni mineraler? Så fort firmabilen visar sig på Österlen misstas borrteknikerna för mineralletare.
Conny Andersson och Janek Stopka borrar i Gislöv för att flytta ner elkablarna från luften till under mark. Många förbipasserande blir dock oroliga och befarar att det är mineraljakten som dragit igång.
Foto: Anders Egle

En man ringer till YA:s redaktion. Han har sett ett borrföretag arbeta på ett fält i närheten av Gislövs Stjärna och är övertygad om att mineraljakten på Österlen har börjat.

– Han är inte ensam, suckar Martin Jeppsson, ägare till Tofta Gård Borrteknik AB.

– Det är rena hysterin. Var vi än är och jobbar stannar folk och frågar om mineraljakten är igång, säger Martin, som själv just nu arbetar kring Andrarum, ett område som liksom Gislöv är aktuellt för letande efter mineraler.

I Gislöv är det Conny Andersson och Janek Stopka som löser firmans uppdrag åt kunden Eon: att borra under vägar, stengärden och skogsdungar för att dra nya elkablar i marken istället för de gamla som hänger i luften.

Conny Andersson och Janek Stopka jobbar hos Tofta Gård borrteknik, för tillfället med att på Eons uppdrag borra hål under känsliga ställen för dragning av elkablar.
Foto: Anders Egle

– Jag har egentligen ingen aning, men antar att det handlar om helt andra dimensioner på utrustningen när man borrar efter mineraler, säger Conny Andersson och skrattar gott åt tanken på att deras relativt lilla, horisontellt riktade borrmaskin misstas för något annat.

Samtidigt har han full förståelse både för att folk är oroliga och för att gemene man inte har någon uppfattning om vilka effekter vare sig provborrningar eller en eventuell framtida gruvdrift kan få på landskapet.

– Det undrar man ju själv också. Vi anlitas för att borra under allting som är känsligt, där man inte vill eller kan gräva öppna schakt när man ska dra elkablar eller vatten- och avloppsledningar. Gruvdrift är något helt annat, säger Conny Andersson.

Conny Andersson övervakar flyttningen av elkablar i närheten av Gislövs stjärna.
Foto: Anders Egle

Tofta Gård Borrteknik jobbar över hela södra Sverige, men ägaren Martin Jeppsson har noterat att allmänhetens intresse för deras arbete ganska väl följer geografin för Scandivanadiums undersökningstillstånd.

– Det är bara på Österlen vi får alla frågor, på andra håll är det ingen som bryr sig om vad vi gör. Men vi arbetar på uppdrag av byggfirmor, kommuner och energibolag. Inte för något mineralföretag.

Läs mer

Tomelilla

Omvänd vägskylt visade fel hastighet

Det gick ovanligt fort förbi kamerorna i Brösarp i helgen.

Simrishamn

Arabiska föreningen vill ha en moské i Simrishamn

De 70 medlemmarna vill ha en egen plats för samlingar.

Simrishamn

Olycka: Varning för halka i sydöst – bil åkte in i träd

Strax efter klockan 21 på söndagskvällen kom ett larm om en trafikolycka i Simrishamn.

Ystads Allehanda flyttar

Populära diskoteket blir tidningsredaktion

I YA:s nya lokaler låg tidigare diskotek Starshine. I ett kvart sekel var det stadens nöjesställe nummer ett.

Musik

Ystadsmusiker i skandalomsusat tacktal på P3 guldgalan

Skrek ”Fuck Jimmie!” och kastade mikrofonen i marken på scen.

Sport

Innebandy: ”Vi har mycket boll men vi kommer ingenstans”

Det har varit en besvärlig säsong för Skurups IBK:s herrar än så länge, och förhoppningen var att ett nytt år skulle innebära en nystart. Men i årets första batalj mot Malmhaug var det mesta sig likt, och det blev förlust med 3-1.