Vann på Triss – nu förverkligar de drömmen om eget konditori

Storvinsten gjorde det möjligt för dem att förverkliga sin dröm. Efter 14 år lämnar Karin och Paul Ludorowski sin gamla arbetsplats, Olof Viktors, för att ta över konditoriklassikern Pedersens.
Karin och Paul Ludorowski är i full fart med att baka tarteletter inför öppningen. Några fyllda med kola och choklad och några med citron och fläder.
Foto: Torun Börtz

– Just nu håller vi på och målar och fixar i ordning i serveringen och börjar baka lite kakor och bröd, säger Paul Ludorowski.

Pedersens förra ägare drev konditoriet i 29 år. Nyöppningen sker på lördag den 5 maj klockan åtta.

– Det är jätteroligt och pirrigt men det är många bitar som ska falla på plats innan lördag. Det är förväntansfull, säger Karin Ludorowski.

Paret bor i Köpingebro och hoppas att Simrishamnarna ska välkomna dem. Vägen till deras hjärtan ska gå via smör, rabarber, jordgubb, fläder, hemkokt vaniljkräm och chokladmousse i bakelserna. Men även de klassiska franskbröden, ostbullarna och tekakorna kommer att finnas kvar. Paul Ludorowski säger att han älskar smör, så det är en av huvudingredienserna i många av bröden.

Foto: Torun Börtz

Ägarduon tar över befintlig personal men planerar att byta namn på rörelsen. Men eftersom Bolagsverket inte har gett klartecken för namnet ännu får de vänta med att skriva den nya loggan på fönstret.

– Det ordnar sig nog, vi hoppas att det är klart till på lördag, säger Karin Ludorowski.

Hon har tidigare vunnit tårt-sm och 2004 utsågs hennes tårta ”rabarberdröm” till Skånes godaste. Den kommer såklart att finnas med på menyn. Även trotjänare som prinsess- och budapestbakelse har sin plats.

– Vi vill bevara den klassiska känslan av bageri och konditori men lite modernare, och vi gör allt från grunden, säger hon.

Paul Ludorowskis surdegsbröd.
Foto: Torun Börtz

Att öppna eget har alltid varit en dröm för paret. År 2013 vann de 1,2 miljoner kronor på Triss – pengar som nu gör det möjligt att följa den drömmen.

– Det är klart att det hjälpte till, det är en guldkant på tillvaron. Jag har haft en dröm om att göra detta sedan jag gick yrkesutbildningen säger Paul Ludorowski.

Han kommer att ta fasta på lokala ingredienser när han bakar. Äpplen till hösten och säkert något med sparris nu när säsongen drar igång.

Nu väntar några sista intensiva timmar av bakande och renoverande innan de slår upp dörrarna.

– Vi hoppas att alla Simrishamnsbor tar emot oss med öppen famn, säger de.

Foto: Torun Börtz

Läs mer

Familj

Begravning: Irene Larsson

I Blentarps kyrka har begravningsgudstjänst ägt rum efter Irene Larsson, Blentarp. Akten inleddes med att kantor Marie Tängmark spelade Amazing grace varpå följde ps 217. Officiant var kyrkoherde Eva Katsler. Ps 798 och 251 sjöngs. Sedan anhöriga och vänner tagit farväl sjöng Lars-Gunnar Dahl Där rosor aldrig dör av D. Bergagård. Som avslutning spelade kantorn Stad i ljus av P. Bäckman. Gravsättning sker i minneslunden på Slimminge kyrkogård.

Familj

Begravning. Claes-Ove Kviske

I Uppståndelsens kapell, Ystad, har begravningsgudstjänst ägt rum efter Claes-Ove Kviske, Ystad. Akten inleddes med att kantor Paula Walters Fransson spelade Visa vid vindens ängar av M. Paulson varpå följde ps 249. Officiant var komminister Inger Appelgren. Musikstyckena Jag och min far med M. Uggla och Österlenvisan (Ge mig en dag) med O. Adolphson och Göteborgs kammarkör spelades. Därefter sjöngs ps 297. Till minnet talade Stig Kristensson för V.B.S. Sedan anhöriga och vänner tagit farväl spelades musikstycket Ystad, min älskade stad med B. T. Borgström. Som avslutning spelade kantorn Om himlen och Österlen av M. Saxell. I blomstergärden märktes från V.B.S. Gravsättning sker i minneslunden på Ystads gamla kyrkogård.

Familj

Begravning: Gunny Olsson

I Simris kyrka har begravningsgudstjänst ägt rum efter Gunny Olsson, Brantevik. Som inledningsmusik spelade kantor Nadja Eriksson Så skimrande var aldrig havet, av E. Taube. Psalm 249 sjöngs. Officiant var komminister Henrik Grimheden. Psalm 190 sjöngs. Kantorn sjöng solosång, Tack, min Gud, för vad som varit, av A. Storm/J.A. Hultman. Psalm 297 sjöngs. Som avslutningsmusik spelades Tröstevisa, av B. Andersson. Gravsättning sker på Simris kyrkogård.

Familj

Begravning: Ingar Andersson

I Ystads S:ta Maria kyrka har begravningsgudstjänst ägt rum efter Ingar Andersson, Ystad. Akten inleddes med att kyrkomusiker Florence Rooth spelade My Funny Valentine av R. Rodgers varpå Frida Green sjöng Kärleksvisan av S. Dawn Finer. Därefter sjöngs ps 249. Officiant var kyrkoherde Susanne Keyser. Frida Green sjöng Ängarna av guld (Fields of Gold) av Sting/S. Alfvengren varpå följde ps 297. Under avskedet spelades stilla musik. Till minnet talade Titti Mattsson. Sedan anhöriga och vänner tagit farväl sjöng Frida Green Mu way av J. Revaux/C. François/P. Anka. Som avslutning spelade kyrkomusikern Sträck ut din hand av L. Berghagen. Gravsättning sker på Ystads gamla kyrkogård.

Ystad

Dom: Ystadbor måste terrassera sin tomt

Ett par som utan lov jämnat ut sin tomt får inget gehör i mark- och miljödomstolen. Enligt en ny dom får paret ett år på sig att återställa tomten.

Ystads Allehanda flyttar

Populära diskoteket blir tidningsredaktion

I YA:s nya lokaler låg tidigare diskotek Starshine. I ett kvart sekel var det stadens nöjesställe nummer ett.