Heltidstjänster till alla: ”Ett fantastiskt genomslag”

När alla anställda inom vård- och omsorg fick välja tjänstgöringsgrad vann kommunen 14 heltidstjänster. Det är många vinnare i det nya arbetstidsavtalet.
Chefsförhandlare Marin Sjögren och enhetschef Sara Lövgren är två av dem som arbetat mycket med det nya avtalet.

Bakgrunden till det nya arbetstidsavtalet är att Kommunal sade upp det gamla avtalet och att politikerna beslutat om allas rätt till en heltidstjänst.

– I det centrala kollektivavtalet står det dessutom att alla kommuner ska införa heltidstjänster som norm, säger Martin Sjögren, chefsförhandlare på kommunen.

I vissa svenska kommuner har man satsat på en modell där de anställda får välja sin tjänstgöringsgrad. I Simrishamn omvandlas dock alla tjänster från och med nyår till heltid och de anställda får sedan välja hur mycket de vill vara tjänstlediga. Valet gäller för ett år i taget.

– Vi tror att vårt sätt är mest strategiskt. Då tänker de anställda verkligen efter innan de väljer hur mycket de vill vara tjänstlediga, säger Sara Lövgren, som är enhetschef för Gärsnäs vård och omsorg.

Många har visat sig vara nöjda med den tjänstgöringsgrad de hade tidigare. En del har valt att öka med 5-10 procent och en del som tidigare jobbat 50 procent vill gå upp till 100 procent.

– De sammanlagda önskningarna innebär att vi vunnit nära 14 årsarbetare. Det är ett fantastiskt genomslag, säger Sara Lövgren.

Att de anställda vill jobba mer betyder i sin tur att vikariebehovet minskar. För kommunen blir det alltså inte dyrare. Målet är ett nollsummespel.

Minskat vikariebehov har även fler fördelar.

– Det blir en bättre kontinuitet för brukarna. Kvaliteten blir också högre när de som hoppar in är fast anställda med lång erfarenhet, säger Sara Lövgren.

Martin Sjögren poängterar att systemet ger en större trygghet.

– Man har en heltidstjänst i grunden och vågar kanske gå ner i tid om man känner ett behov. Människors livssituation förändras ju över åren och det kan kännas tryggt att kunna gå ner i tid en period, men ändå behålla sin heltidstjänst.

Ända sedan det nya avtalet undertecknades i våras har de personalansvariga arbetat med förankring i verksamheten.

– Det här är en stor förändring för de anställda. Det kräver en förändringsprocess i tänket runt arbetstiden. Därför har förankringsarbetet varit mycket viktigt, säger Martin Sjögren.

Avtalet innebär nämligen att personalen måste vara mer flexibel.

– Varje enhet fastställer först sitt bemanningsbehov. Då ser varje enhet om den är underbemannad eller överbemannad. Därefter fördelas personalresurserna mellan arbetsplatserna och anställda kan få vissa timmar på en annan än sin egen arbetsplats tillsammans med kollegor man inte känner.

Den mer rörliga anställningsformen har skapat en viss oro.

– Vissa har känt stor oro inför att behöva byta arbetsplats, medan andra tycker att det är jättespännande, säger Sara Lövgren.

För att praktiskt lösa schemaläggningen används ett särskilt datorprogram. I detta lägger personalen in hur man vill jobba. De anställda har två val. Att antingen vara flexibla med sin arbetstid eller med sin arbetsplats.

– Den som är beredd att ta så kallade resurstimmar får ett lönetillägg, eftersom det innebär att man måste vara flexibel. Resurstiden är max 20 procent av arbetstiden, säger Sara Lövgren.

För arbetsgivaren finns fler vinster.

– Det är positivt för kompetensförsörjningen om vi kan använda de personalresurser vi har på ett mer effektivt sätt. Dessutom är vår förhoppning att det kan bli lättare att rekrytera till heltidstjänster än till deltidstjänster.

De anställda får samtidigt chans att påverka sin framtid.

– De anställda får en chans att jobba mer och därmed få mer lön. Det påverkar även pensionen. Och eftersom det är många kvinnor i den här branschen är rätten till heltid en viktig jämställdhetsfråga, poängterar Martin Sjögren.

Totalt berörs cirka 550 anställda av det nya avtalet. 420 av dem jobbar inom vård- och omsorg. Avtalet berör även drygt 130 inom LSS.

Kommunen har en förvaltningsövergripande arbetsgrupp, tillsammans med Kommunal, som just nu tittar på hur övriga kommunanställda, som omfattas av Kommunals avtal, ska få möjlighet till rätten till heltid. Målet är att alla ska ha heltidstjänster senast år 2021.

Läs mer

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser

Två gripna för misshandel i Sjöbo kommun. Fallna träd i nordöstra Skåne.

Kultur

Mellobetyg: Maxat i Malmö – äntligen delar Elin Thornberg ut en fempoängare

Fladdrande glitterdraperier ✓ Hookig Hanna Ferm-refräng ✓ Bensprattlande Nanne ✓ Snygg Lady Gaga-duett ✓

Ystad

Får du gratis kaffe på jobbet? – Det gäller inte alla

Kommunerna i sydost har olika kaffepolicy.

Ystad

Första tomten på nya industriområdet är såld

Leny Fastighets AB köper mark utmed Kristianstadsvägen i Ystad för att bygga nytt till Postnord.

Familj

Bröllopsspecialisten är bokad ett år i förväg – ”deluxe”-paketet lockar

Trodde du att en vals eller Dirty Dancing-lyftet var poppis på dagens bröllop tror du fel. Dj Håkan Winqvist vet, han har specialiserat sig på bröllopsspelningar.

Kultur

Boken lever! Försäljningen visar plussiffror

Snart är skiftet verklighet. Ljud- och e-böcker stod i fjol för nästan hälften av bokförsäljningen om man räknar i antal lyssnade och lästa exemplar. Sett till den totala försäljningen ökar bokhandeln.