Inget brottsligt i Filippainsamling – men Österlenborna vill ha tillbaka sina pengar: ”Många känner sig lurade”

Polisen har lagt ner utredningen om grovt bedrägeri i samband med den uppmärksammade insamlingen till cancersjuka flickan Filippa.
Ronny Cronvall från Wallby insamlingsförening, som samlade in nära 70 000 kronor, är både arg och besviken på beslutet.
Ronny Cronvall, Wallby insamlingsförening.

Filippainsamlingen fick stor uppmärksamhet när mamman gick ut och bad om pengar för att kunna åka till Mexiko och operera flickan. Facebookgruppen ”Rädda Filippa” fick massvis med medlemmar och pengar skänktes från alla håll i landet.

En av givarna var Wallby insamlingsförening, som genom Österlenborna lyckades få ihop 67 500 kronor. Men kort efter att bidraget skickats in väcktes kritik mot insamlingen.

Bland annat framkom att mamman hade köpt en bil för de insamlade pengarna, resan till Mexiko blev inte av och folk började kräva sina bidrag tillbaka. Det hela slutade i hot och polisanmälningar. Även Wallby insamlingsförening gjorde en anmälan.

Men nyligen damp det ner ett brev i lådan, med besked om att polisen hade lagt ner den utredning om grovt bedrägeri som inleddes i april.

Det har inte gått att hitta något brottsligt i det som hänt, menar polisen och påpekar att inte fanns några specifika avtalsvillkor om hur pengarna skulle användas. Bilköpet ska ha förklarats med att även detta gick till att främja flickans vård.

Ronny Cronvall är besviken.

– Jag fattar det inte och tycker att det borde prövas. Det är många som känner sig lurade, säger han och står själv fast vid att insamlingen inte varit vad den utgetts för att vara.

– Man skulle vilja vädja till mamman att ge tillbaka pengarna till givarna.

Ångrar du att ni skänkte pengarna?

– Det är klart att man gör. Det är pengar som vi hade kunnat använda till andra saker.

Föreningen har i sin tur fått ta emot en del påhopp.

– Vi har kallats godtrogna som gick på detta. Men det kändes rätt från början och vi har gjort liknande insamlingar tidigare, då har det funkat hur bra som helst. Det blev kanske så att man vaggades in i en falsk trygghet, säger Ronny Cronvall.

quote
Det är klart att vi kommer kolla upp det bättre i framtiden

Själv blev han övertygad när han hörde mammans vädjan i radio.

– Går man ut på det sättet kan det ju inte vara en bluff, tänkte jag. Då måste man ha rent mjöl i påsen.

Kommer ni att tänka annorlunda framöver vid insamlingar?

– Ja, det här sättet att skänka pengar fördärvas ju när något sånt här händer. Och det är klart att vi kommer kolla upp det bättre i framtiden, även om det är svårt.

Läs mer

Familj

Begravning: Irene Larsson

I Blentarps kyrka har begravningsgudstjänst ägt rum efter Irene Larsson, Blentarp. Akten inleddes med att kantor Marie Tängmark spelade Amazing grace varpå följde ps 217. Officiant var kyrkoherde Eva Katsler. Ps 798 och 251 sjöngs. Sedan anhöriga och vänner tagit farväl sjöng Lars-Gunnar Dahl Där rosor aldrig dör av D. Bergagård. Som avslutning spelade kantorn Stad i ljus av P. Bäckman. Gravsättning sker i minneslunden på Slimminge kyrkogård.

Familj

Begravning. Claes-Ove Kviske

I Uppståndelsens kapell, Ystad, har begravningsgudstjänst ägt rum efter Claes-Ove Kviske, Ystad. Akten inleddes med att kantor Paula Walters Fransson spelade Visa vid vindens ängar av M. Paulson varpå följde ps 249. Officiant var komminister Inger Appelgren. Musikstyckena Jag och min far med M. Uggla och Österlenvisan (Ge mig en dag) med O. Adolphson och Göteborgs kammarkör spelades. Därefter sjöngs ps 297. Till minnet talade Stig Kristensson för V.B.S. Sedan anhöriga och vänner tagit farväl spelades musikstycket Ystad, min älskade stad med B. T. Borgström. Som avslutning spelade kantorn Om himlen och Österlen av M. Saxell. I blomstergärden märktes från V.B.S. Gravsättning sker i minneslunden på Ystads gamla kyrkogård.

Familj

Begravning: Gunny Olsson

I Simris kyrka har begravningsgudstjänst ägt rum efter Gunny Olsson, Brantevik. Som inledningsmusik spelade kantor Nadja Eriksson Så skimrande var aldrig havet, av E. Taube. Psalm 249 sjöngs. Officiant var komminister Henrik Grimheden. Psalm 190 sjöngs. Kantorn sjöng solosång, Tack, min Gud, för vad som varit, av A. Storm/J.A. Hultman. Psalm 297 sjöngs. Som avslutningsmusik spelades Tröstevisa, av B. Andersson. Gravsättning sker på Simris kyrkogård.

Familj

Begravning: Ingar Andersson

I Ystads S:ta Maria kyrka har begravningsgudstjänst ägt rum efter Ingar Andersson, Ystad. Akten inleddes med att kyrkomusiker Florence Rooth spelade My Funny Valentine av R. Rodgers varpå Frida Green sjöng Kärleksvisan av S. Dawn Finer. Därefter sjöngs ps 249. Officiant var kyrkoherde Susanne Keyser. Frida Green sjöng Ängarna av guld (Fields of Gold) av Sting/S. Alfvengren varpå följde ps 297. Under avskedet spelades stilla musik. Till minnet talade Titti Mattsson. Sedan anhöriga och vänner tagit farväl sjöng Frida Green Mu way av J. Revaux/C. François/P. Anka. Som avslutning spelade kyrkomusikern Sträck ut din hand av L. Berghagen. Gravsättning sker på Ystads gamla kyrkogård.

Ystad

Dom: Ystadbor måste terrassera sin tomt

Ett par som utan lov jämnat ut sin tomt får inget gehör i mark- och miljödomstolen. Enligt en ny dom får paret ett år på sig att återställa tomten.

Ystads Allehanda flyttar

Populära diskoteket blir tidningsredaktion

I YA:s nya lokaler låg tidigare diskotek Starshine. I ett kvart sekel var det stadens nöjesställe nummer ett.