Kritiken mot ombyggda hotellet: ”Förstört för alltid”

”Ännu ett hotell som förstörs med ful låda” och ”Kiviks hotell är förstört för alltid”.
Så låter det när gruppen Arkitekturupproret uppmärksammar bygget som fick Simrishamns kommuns arkitekturpris för sex år sedan.
Skärmdump: Arkitekturupproret.

Med hårda ord fördöms bygget i Facebookgruppen Arkitekturupproret. ”Parasiten” kallas den svarta tillbyggnad med stora glaspartier som var en del av den omfattande renoveringen av hotellet som påbörjades 2010.

Ronny Niby, styrelseledamot i Arkitekturupproret, menar att arkitekterna bakom bygget inte har respekterat den ursprungliga byggnadens skönhet.

– Man har i princip tagit en helt annan stil och gestaltning och tryckt in den mellan två andra. Den ursprungliga byggnaden var också en mix, men inte lika utstickande, säger han.

– Dessutom har man valt att ha en trädgård i japansk stil framför, när det andra är lokalt. Det är rent ut sagt onödigt, det finns annat som hade varit lika vackert.

Gruppen har kritiserat en mängd byggnader där man på liknande sätt blandat klassisk och modernistisk arkitektur.

– Grundproblemet i modernistiska tillbyggnader, som vi kallar parasitiska, är att de skriker ”se på mig, vi har byggt detta”, säger Ronny Niby.

– Man respekterar inte den ursprungliga bebyggelsen.

När man studerar de byggen som väckt Arkitekturupprorets ilska är det lätt att få uppfattningen att det är just fyrkantiga lådor som är problemet. Ronny Niby menar dock att man visst hade kunnat bygga modernt även på ett gammalt fiskeläge som Kivik.

– Men inte bredvid det andra. Bygger man ett helt nytt område eller en stadsdel, varför inte. Problemet är var man bygger.

Några förhoppningar om att ”lådan” ska plockas ner har gruppen inte.

– Att riva nu skulle väl vara önsketänkande från vår sida. Men förhoppningsvis tänker de mer tills nästa gång.

Arkitekterna glada för uppmärksamheten

Kamikaze arkitekter, som står bakom om- och tillbyggnaden av Kiviks hotell, har till YA lämnat ett utlåtande som även fastighetsägaren Ove Linde står bakom. Devisen tycks vara att all publicitet är bra publicitet.

”Vi känner oss hedrade av att hamna på Arkitekturupprorets hatlista, vi måste ha gjort någonting rätt”, skriver de.

”Vår hemsida brukar vara välbesökt, men i dag är det 'all time high', till en nivå som inte ens de mest renommerade kontor kan drömma om. Vår mejlbox svämmar över av positiv feedback”.

Arkitekterna tar också upp att alla kommentarer på Facebookinlägget inte är negativa.

Deras utlåtande avslutas med en gliring där Arkitekturupprorets inställning till arkitektur jämförs med nazisternas syn på konst i 1930-talets Tyskland:

”För övrigt tycker vi att Arkitekturupprorets inställning bär spår av 'entartete kunst', vi föredrar mångfaldig arkitektur istället för enfaldig.”

Läs mer

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser

Rattfylleri i Kristianstad. Polisens bombgrupp till Landskrona.

Ledare

Löfven har dragit påse över huvudet

Donald Trump regerar via twitter. Stefan Löfven regerar via tystnad.

Simrishamn

Byggnadsplan: Ville bygga ny by – beslutet överklagat

Anser att kommunen ska följa översiktsplanen.

Sportlov 2020

Fullmatat sportlovsschema för lediga

Nästa vecka är det sportlov och som vanligt arrangeras det en hel del aktiviteter runt om i kommunen. Vad sägs om ullverkstad, naturkul och en heldag med förhistoriskt hantverk – självklart tillsammans med en hel del sport.

Kulturtips YA

Kulturveckan: Boksläpp och fastlagsbullar

Semlor och föredrag är en god kombination. I veckan är det premiär för årets fastlagsbulleföredrag i Simrishamn.

Simrishamn

Från magasin till Marint centrum

Idén föddes i mitten av 00-talet. Platsen blev en hamnnära byggnad och verksamheten drog igång 2010. Idag är Marint centrum en viktig spelare i Östersjöns framtid.