Moderaterna största partiet: ”Sannolikt maktskifte i Simrishamn”

Med hälften av distrikten räknade är Moderaterna Simrishamns största parti. Det blir sannolikt maktskifte i Simrishamn, konstaterar oppositionsråd Anders Johnsson (M).
Anders Johnsson (M)
Foto: Torun Börtz

11 av 15 distrikt är räknade och Moderaterna har 24,5 procent av rösterna. Nära var fjärde väljare i de räknade distrikten har röstat blått.

– Det här känns bra med det räcker inte till egen majoritet. Nu hoppas vi få till stånd ett samarbete med allianspartierna. Lyckas vi blir det sannolikt ett maktskifte i Simrishamn, säger Anders Johnsson.

Några kontakter med andra partier är dock ännu inte tagna.

– Vi utser en förhandlare i morgon och sen får vi se hur vi landar.

Han passar på att ge en känga till Sverigedemokraterna för partiets bemanning i fullmäktige den innevarande mandatperioden.

– Om SD sköter sitt uppdrag som hittills, med flera tomma stolar, blir det lättare för allianspartierna att bilda majoritet.

Läs mer

Tomelilla

Här stänger Telia ner telefonledningarna nästa år

Tomelilla en av de berörda kommunerna då Telia avslöjar på vilka orter som det gamla kopparnätet ska stängas ner härnäst.

Ledare YA

Allians för Skåne – håll ut mot SD och S

Köerna till Bup är långa. Men S, SD, MP och V gick ihop för att stoppa en vårdvalsreform som skulle kunna bidra till att korta dem.

Kristianstad

Kömiljarden: Skåne har kortat köerna – men väntetider till BUP är fortfarande för långa

Sjukvården i Skåne har lyckats korta köerna något. Det innebär att Region Skåne klarar kraven för kömiljarden den första månaden 2020.

Ledare YA

Hur ska hela landet leva?

Nya försörjningsmöjligheter måste till för att glesbygdskommuner ska klara sig.

Nattens händelser

Medan du sov: Här är nattens händelser

Bil i vattnet i Sölvesborgs kommun.

Ledare

Johanna Nylander: Gratis museibesök gynnar bara Stockholm

En av delarna i januariavtalet var att ha kvar den avgiftsfria entrén till landets statliga museer. Oppositionen hade strukit reformen i den budget som klubbades igenom hösten 2018.