Ny villabebyggelse planeras i Kivik

Ett 40-tal små villor helt i trä i utkanten av Kivik. Det är projektet som fallit kommunen i smaken när en gammal äppelodling ska bli bostadskvarter.
En skiss över hur det framtida området är tänkt att se ut.
Foto: Stadstudio

– Det är ett väldigt attraktivt område, med utsikt över Hanöbukten. Och läget känns helt rätt, det är många som vill flytta till Kivik, konstaterar Anna Eliasson, chef för plan- och exploateringsavdelningen på samhällsbyggnadsförvaltningen.

I våras utlyste kommunen en markanvisningstävling för den gamla äppelodlingen vid väg 9, mitt emot nerfarten mot Kiviks skola.

Två förslag kom in. Det man föll för var projektet ”Kiviks trädgårdar”, framtaget av Arkitektbyrån Stadstudio i Malmö.

quote
Husen är inte så stora och det tror jag är bra

Förslaget omfattar ett 40-tal relativt små villor helt i trä, så även taket. Arkitekterna bakom förslaget beskriver själva husen som upp och nervända träbåtar.

– Det kan se ut som väldigt många hus, men de är väldigt fint placerade och av lite olika storlek. Husen är inte så stora och det tror jag är bra, kommenterar Anna Eliasson.

Ett 30-tal av husen är tänkta som enplanshus på 70 kvadratmeter, övriga är på två plan och 95 kvadratmeter. I båda fallen är det dock tänkt att man ska kunna bygga till vid behov.

Arkitekterna tänker sig en bred målgrupp, med både barnfamiljer, unga och pensionärer.

Varje hus får en egen, mindre trädgård och mellan husen vill arkitekterna skapa gemensamma grönytor. Ambitionen är att behålla så många av den gamla äppelodlingens träd som möjligt och samtidigt plantera nya träd.

För närvarande är det byggstopp i Kivik, på grund av att VA-frågan ännu inte är löst. Det tror dock inte Anna Eliasson ska utgöra ett problem.

– En planprocess tar ju några år, menar hon.

Vid sitt senaste möte beslutade samhällsbyggnadsnämnden att gå vidare med projektet och låta förvaltningen ta fram ett planavtal och ett markanvisningsavtal.

Helt enig var dock inte nämnden. Feministiskt initiativ ville avbryta processen och reserverade sig därför mot beslutet.

Läs mer

Tomelilla

Här stänger Telia ner telefonledningarna nästa år

Tomelilla en av de berörda kommunerna då Telia avslöjar på vilka orter som det gamla kopparnätet ska stängas ner härnäst.

Ledare

Ledare: Allians för Skåne – håll ut mot SD och S

Köerna till Bup är långa. Men S, SD, MP och V gick ihop för att stoppa en vårdvalsreform som skulle kunna bidra till att korta dem.

Kristianstad

Kömiljarden: Skåne har kortat köerna – men väntetider till BUP är fortfarande för långa

Sjukvården i Skåne har lyckats korta köerna något. Det innebär att Region Skåne klarar kraven för kömiljarden den första månaden 2020.

Kultur

Boktoppen: ”En nära och kär relation mellan mor och dotter i ett danskt vardags-80-tal”

Recensenterna väljer de bästa böckerna just nu.

Ystad

Första tomten på nya industriområdet är såld

Leny Fastighets AB köper mark utmed Kristianstadsvägen i Ystad för att bygga nytt till Postnord.

Familj

Bröllopsspecialisten är bokad ett år i förväg – ”deluxe”-paketet lockar

Trodde du att en vals eller Dirty Dancing-lyftet var poppis på dagens bröllop tror du fel. Dj Håkan Winqvist vet, han har specialiserat sig på bröllopsspelningar.