1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

De ger upp byggplanerna i centrum: ”Inte fått något gensvar från politikerna”

Planerna på en så kallad byggemenskap på den gamla taxitomten har lagts ner. Initiativtagarna anser att kommunen inte visat något som helst intresse för bostadsprojektet.
Det blir inget flerfamiljhus på taxitomten - åtminstone inte i stiftelsen Österlenvårds regi.
Foto: Torun Börtz

Entusiasmen var stor när stiftelsen Österlenvård för två år sedan presenterade sina planer. En så kallad byggemenskap med tiotalet lägenheter skulle uppföras på den nuvarande parkeringsplatsen intill Elimkyrkan.

En byggemenskap innebär att enskilda personer och familjer går samman för att planera, bygga och därefter bo i huset. En av fördelarna, förutom att de involverade kan påverka hur lägenheterna utformas, är att man kan hålla nere byggkostnaderna. Detta eftersom det inte finns något vinstintresse från något privat byggbolag.

– Byggemenskaper är väldigt stort i till exempel Tyskland. Men här känns det inte som att man värdesätter det engagemang vi visat, konstaterar en besviken Staffan Lindström, stiftelsens ordförande.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 179 kr)

Detaljplanen medger bostadsbyggande på den aktuella tomten, men för att kunna sätta planerna i verket behövde parkeringsfrågan i centrum först lösas. Och det är den frågan som bromsat hela projektet, menar han.

– Jag förstår att parkeringsfrågan är viktigt för handeln inne i centrum, men kommunen har inte tagit itu med den under de här åren.

Staffan Lindström har därför underrättat de personer som stått på stiftelsens intresselista om att det inte blir något hus.

– Vi har väntat på att få ett avtalsutkast, men engagemanget svalnar när man inte fått något som helst gensvar från politikerna, kommenterar han bittert.

Den långdragna juridiska processen för Ingvarssonska tomten strax intill, i kombination med vikande befolkningsprognos, har inte heller spätt på entusiasmen.

När YA ringer upp kommunalråd Karl-Erik Olsson (S) säger han att det inte riktigt stämmer att kommunen inte tagit itu med parkeringsfrågan, utan att en utredning kring ett eventuellt parkeringshus pågår.

– Men både den frågan och eventuella byggplaner ligger på samhällsbyggnadsnämndens bord. Själv har jag inte varit inkopplad mer än en gång för ett par år sedan. men jag är villig att sätta mig ner och diskutera den här frågan med stiftelsens styrelse, säger han.

Efter telefonsamtal med Karl-Erik Olsson står dock Staffan Lindström fast vid att lägga ner projektet.

– Jag har inte fått något livstecken från politikerna på två år, så vi står fast vid vårt beslut.