Unik upptäckt i fågelvärlden: ”Jag känner mig nykär”

För första gången har en eksångare skådats i Skåne. Det var Henrik Forsvall som upptäckte den vid 8-tiden på torsdagsmorgonen, under sin spanarrunda vid Tommarpsån.
– Jag känner mig nykär och får gåshud överallt, säger han.
Rikslarm utfärdades efter att en eksångare för första gången skådats i Skåne.
Foto: Michael Tjelder

Henrik Forsvalls passion för fågelskådning begränsar sig till det han kan se i Simrishamn. Vilket i och för sig är ett av de bästa ställena i Sverige att skåda ovanliga fåglar.

–Ja, ofta blåser de in här österifrån. Nu hade jag hört att eksångaren hade siktats på Gotland och det har ju blåst mycket ostligt. Jag laddade ned dess läte på mobilen för att vara ordentligt förberedd om den skulle dyka upp. Den är ganska lik rörsångarens sång men lite skillnad i tonen och tempot.

Henrik berättar att han brukar ta en runda innan jobbet, ner mot havet och buskagen längs Tommarpsån. Denna årstid utförs fågelskådning lika mycket med hörsel som syn, och Henrik memorerade eksångarens läte i sitt inre.

– Så hörde jag en kort strof och tyckte det lät som en eksångare, jag filmade den och fick med lätet och skickade det till en kompis i Tommarp som kan allt om fåglar. Det låter mycket bra, sa han, jag kommer.

Henrik Forsvall fick ystra känslor när han upptäckte en sällsynt eksångare vid Tommarpsån.
Foto: Michael Tjelder

Ganska snabbt konstaterades att det faktiskt var en eksångare, och nyheten kablades vidare som rikslarm till Sveriges ornitologer. När Henrik några timmar senare kunde slita sig en stund från jobbet som matematiklärare på Österlengymnasiet hade redan ett 40-tal fågelfantaster flockats i närheten av Henry Maynes ateljé i koloniområdet. Några mycket långväga ifrån.

Henrik Forsvall möttes av respekt och glada tillrop för sin upptäckt. Det är dock inte första gången han orsakar rikslarm i fågelvärlden, även om han den gången fann en gråhuvad sparv i Gislövs Stjärna tillsammans med andra för knappt tio år sedan.

– Det är upptäckarglädjen som är det roliga, och att man kan dela det med andra. Egentligen är eksångaren bara en liten obetydlig grå fågel som är mycket vanlig i Turkiet. Den sjunger inte ens särskilt fint. Men det är en väldigt speciell upplevelse och nu blir det skumpa ikväll.

Bildbevis. Eksångaren är svår att få syn på, här skådad för första gången i Skåne, men mycket vanlig i Turkiet.
Foto: Michael Tjelder

Läs mer

Sport

Stopp även för träningsmatcher: ”Fungerar inte samhället, fungerar inte fotbollen”

Lördagens möte mellan Rydsgårds AIF och Spjutstorps IF ställs in.

Skurup

Kommunen tvingas låna 50 miljoner

Akut brist likvida medel

Ledare

Tydlighet är inte diktatur

Vårdpersonal är orolig över tillgången på rätt skyddsutrustning och att rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten är otillräckliga. Det är ett exempel på att mer tydlighet behövs i coronakrisen.

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser

Misstänkt rattfylla i centrala Kristianstad, detonation i Malmö, tusentals människor på flykt i Moçambique.

Coronavirus

Politik i coronatider: Halva fullmäktige på plats – diskuterade teknikstrul

Diskussion om möjligheter och teknikstrul

Coronavirus

Inställt: Evenemangen som drabbas av coronautbrottet

Här uppdaterar vi löpande om arrangemangen som ställts in eller flyttas.