1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Våg av inbrott: ”Viktigt prata med sina grannar”

När mannen kom hem från en kortare sjukhusvistelse möttes han av ett hem i kaos. Inbrottstjuvar hade letat igenom hela huset. Inbrottet är det nionde i kommunen sedan den 1 november och polisen manar till vaksamhet.
Foto: Maja Suslin/TT

I lördags förmiddag lämnade mannen sin villa på Fredsdalsgatan i Simrishamn för att bli inlagd på sjukhus. När han kom hem på tisdagseftermiddagen fick han en obehaglig överraskning.

Hela huset var genomletat och nersmutsat. Tjuvar hade tagit sig in genom att krossa ett fönster på baksidan av huset.

I oredan har mannen ännu inte kunna redogöra för vad som stulits, men åtminstone en dator och en dvd-spelare är borta.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 179 kr)

Inbrottet är det nionde i ordningen sedan den 1 november. Fem inbrott har begåtts i fritidshus och fyra i villor. Därtill har två försökt till inbrott polisanmälts under samma period. Ett i villa och ett i en lägenhet.

– Vi vet att inbrotten ökar så här års. Det var likadant i fjor, då vi hade fem villainbrott och fem inbrott i fritidshus under november och december, säger kommunpolis Birthe Parkhagen.

I polisens statistik sticker Simrishamn ut när det gäller villainbrott.

– I grannkommunerna har det varit betydligt färre inbrott under perioden. I Ystad har det visserligen varit tre inbrott i lägenheter, men det finns också fler lägenheter i Ystad än i Simrishamn.

Birthe Parkhagen menar att alla måste vara vaksamma.

– På polisens hemsida finns många goda råd på hur man kan skydda sig mot inbrott. Även försäkringsbolagen har råd att ge. Allmänt kan man säga att det är viktigt att prata med sina grannar och att lyssna på sin magkänsla. Om man känner att något är fel tar vi tacksamt emot alla tips.