Vallbybo överväger polisanmäla Filippainsamling

Wallby Insamlingsförening överväger att polisanmäla insamlingen ”Rädda Filippa”.
Österleningar har via föreningen skänkt 67 500 kronor till den cancersjuka flickan – men nu tycks pengarna inte nå fram.
Ronny Cronvall öveväger att polisanmäla insamlingen ”Rädda Filippa”.
Foto: Torun Börtz

Wallby insamlingsförening har i snart tio år samlat in och skänkt pengar till förmån för cancersjuka barn. Vid ett par tillfällen genom åren har föreningen gjort punktinsatser och skänkt till särskilda individer.

När föreningen i vintras hörde talas om nu elvaåriga Filippa som hade en hjärntumör beslutade föreningen att hjälpa henne. Flickans mamma samlade pengar för att kunna åka till Mexiko för att operera barnet. Via Facebookgruppen ”Rädda Filippa” sökte mamman hjälp och gruppen fick på kort tid massor av medlemmar. Från hela landet skänktes pengar.

En av de största bidragsgivarna blev Wallby insamlingsförening som via sina kanaler uppmanade Österleningarna att skänka pengar. Totalt samlades 67 500 kronor in som skickades till insamlingen.

Strax efter att det frikostiga bidraget skickats till insamlingen började kritiken mot den att växa. Målet för insamlingen höjdes till flera miljoner kronor och när det framkom att mamman skaffat en bil för en del av pengarna minskade välviljan. Tvärtom började folk via insamlingens Facebookgrupp kräva sina skänkta pengar tillbaka.

Nu har det visat sig planerna på att åka till Mexiko också ändrats.

– Att familjen behöver en bil kan jag till viss del förstå, men sen vet jag inte vad som hänt. Någonting verkar ha hänt inom familjen. Jag vill inte ha någon uppfattning i saken förrän jag vet vad som egentligen hänt, men när jag kontaktar mamman får jag inga svar, berättar Ronny Cronvall, från Wallby insamlingsförening.

Hans plan är att försöka ta reda på vad som hänt.

– Men det är klart att vi överväger en polisanmälan. Föreningen har skänkt pengar till ett syfte som inte verkar finnas kvar, säger han.

Han är rädd att insamlingen till Filippa skadat insamlingsföreningens rykte.

– Vår bedömning var att vi kunde lita på insamlingen. Den verkade ärlig och det kanske den var från början. Men någonting verkar ju ha hänt. Jag hoppas att vårt rykte inte skadats.

Läs mer

Skurup

Utrymme för fler på ny begravningsplats

Kyrkoherden tror att behovet är relativt litet i Skurup.

Simrishamn

Med en äppelpaj som bonus vann det segrande laget juryns gunst i Kockduellen

”De är inte så gamla – det är jätteimponerande hur rutinerade de är.”

Tomelilla

Kvarka konstaterad – häststall isolerat

Länsveterinären påminner alla hästägare om att se över sina smittskyddsrutiner.

Simrishamn

Par på enslig gård utsatt för rånförsök

”De var väldigt ihärdiga och mannen kände sig hotad och låste dörren.”

Simrishamn

Så drabbas de sydostskånska kommunerna av inbrott

3 procent av inbrotten klaras upp.

Simrishamn

Stöldbegärligt: Detta stjäls mest vid inbrott

Tjuven vill har saker som är lätta att ta med sig.