Villaägarna varnar för produkt: ”Hjälper inte”

Villaägarna varnar för en produkt som just nu marknadsförs bland annat i Simrishamn. Produkten har ingen som helst effekt på kalkproblem i vattnet, slår Villaägarna fast.
Foto: Hasse Holmberg / TT

Villaägarnas riksförbund granskar kontinuerligt olika produkter som marknadsförs till villaägare. På sin hemsida listar de sedan produkter som enligt expertis är undermåliga.

Nu senast har Villaägarna fått ögonen på produkten Aquabion, som marknadsförs i bland annat Simrishamn.

– Om man tittar på en karta över landet som visar var det finns hårt dricksvatten så sammanfaller den ganska väl med de orter produkten marknadsförs i. I Simrishamn är vattnet kalkhaltigt och därför har företaget satsat här, säger Ulf Stenberg, chefsjurist hos Villaägarnas riksförbund.

Förbundet har låtit granska produkten och kommit fram till att den inte har någon effekt.

– Den kostar 8 000 kronor, men hjälper inte ett dugg, säger Ulf Stenberg.

Aguabion är en rörbit med ett zinkbleck. Enligt marknadsföringen ska zinken göra att kalken i vattnet förlorar sin fästförmåga och åker med vattnet ut i avloppet. Enligt ett utlåtande från Lunds Tekniska högskola kan det fungera om vattnet håller 300 grader och har ett högt tryck. Dock inte i en vanlig vattenledning.

– Om man har problem med kalkrikt vatten är det bättre att satsa på ett avhärdningsfilter, säger Ulf Stenberg.

Företaget som säljer Aquabion slår ifrån sig kritiken.

– Man har samma kalkhalt i sitt vatten men slipper kalkbeläggningar, förklarar Johan Eliasson som representerar företaget.

Han menar också att det finns felaktigheter i granskningsutlåtandet.

– Den kanske mest anmärkningsvärda felaktigheten är att vår produkt påstås innehålla koppar och zink. Något som inte stämmer. Om granskningen bygger på detta felaktiga antagande är det troligen så att mycket annat i utlåtandet inte stämmer.

Andra produkter som intresseorganisationen varnat för är vildsvins- och rådjursskrämmor som påstås skrämma bort djuren med ljud och ljus, cigarettkortet som påstås minska de skadliga ämnena i cigaretter och ett värdelöst minireningsverk.

En uppmärksammad produkt som Villaägarna varnade för för en tid sedan är elektroosmotisk dränering.

– Enligt marknadsföringen ska en elektrisk låda med sladdar få vattnet i marken att vika av. Tekniken skulle ersätta vanlig dränering med rör. Produkten kostade 70 000 kronor, men fungerade inte alls. Produkten fick stor uppmärksamhet eftersom tv-programmet Äntligen hemma lyfte det som en bra produkt.

Läs mer

Familj

Begravning: Irene Larsson

I Blentarps kyrka har begravningsgudstjänst ägt rum efter Irene Larsson, Blentarp. Akten inleddes med att kantor Marie Tängmark spelade Amazing grace varpå följde ps 217. Officiant var kyrkoherde Eva Katsler. Ps 798 och 251 sjöngs. Sedan anhöriga och vänner tagit farväl sjöng Lars-Gunnar Dahl Där rosor aldrig dör av D. Bergagård. Som avslutning spelade kantorn Stad i ljus av P. Bäckman. Gravsättning sker i minneslunden på Slimminge kyrkogård.

Familj

Begravning. Claes-Ove Kviske

I Uppståndelsens kapell, Ystad, har begravningsgudstjänst ägt rum efter Claes-Ove Kviske, Ystad. Akten inleddes med att kantor Paula Walters Fransson spelade Visa vid vindens ängar av M. Paulson varpå följde ps 249. Officiant var komminister Inger Appelgren. Musikstyckena Jag och min far med M. Uggla och Österlenvisan (Ge mig en dag) med O. Adolphson och Göteborgs kammarkör spelades. Därefter sjöngs ps 297. Till minnet talade Stig Kristensson för V.B.S. Sedan anhöriga och vänner tagit farväl spelades musikstycket Ystad, min älskade stad med B. T. Borgström. Som avslutning spelade kantorn Om himlen och Österlen av M. Saxell. I blomstergärden märktes från V.B.S. Gravsättning sker i minneslunden på Ystads gamla kyrkogård.

Familj

Begravning: Gunny Olsson

I Simris kyrka har begravningsgudstjänst ägt rum efter Gunny Olsson, Brantevik. Som inledningsmusik spelade kantor Nadja Eriksson Så skimrande var aldrig havet, av E. Taube. Psalm 249 sjöngs. Officiant var komminister Henrik Grimheden. Psalm 190 sjöngs. Kantorn sjöng solosång, Tack, min Gud, för vad som varit, av A. Storm/J.A. Hultman. Psalm 297 sjöngs. Som avslutningsmusik spelades Tröstevisa, av B. Andersson. Gravsättning sker på Simris kyrkogård.

Familj

Begravning: Ingar Andersson

I Ystads S:ta Maria kyrka har begravningsgudstjänst ägt rum efter Ingar Andersson, Ystad. Akten inleddes med att kyrkomusiker Florence Rooth spelade My Funny Valentine av R. Rodgers varpå Frida Green sjöng Kärleksvisan av S. Dawn Finer. Därefter sjöngs ps 249. Officiant var kyrkoherde Susanne Keyser. Frida Green sjöng Ängarna av guld (Fields of Gold) av Sting/S. Alfvengren varpå följde ps 297. Under avskedet spelades stilla musik. Till minnet talade Titti Mattsson. Sedan anhöriga och vänner tagit farväl sjöng Frida Green Mu way av J. Revaux/C. François/P. Anka. Som avslutning spelade kyrkomusikern Sträck ut din hand av L. Berghagen. Gravsättning sker på Ystads gamla kyrkogård.

Ystad

Dom: Ystadbor måste terrassera sin tomt

Ett par som utan lov jämnat ut sin tomt får inget gehör i mark- och miljödomstolen. Enligt en ny dom får paret ett år på sig att återställa tomten.

Ystads Allehanda flyttar

Populära diskoteket blir tidningsredaktion

I YA:s nya lokaler låg tidigare diskotek Starshine. I ett kvart sekel var det stadens nöjesställe nummer ett.