Branden tros vara anlagd – räddningstjänst fick släcka den en andra gång

På lördagskvällen larmades räddningstjänst till en brand vid gamla skolan i Äsperöd.
Det var en mindre byggnad just bredvid skolan, och räddningstjänsten jobbade för att förhindra spridning.
Brand vid gamla skolan i Äsperöd.
Foto: Anders Grönlund

Larmet kom strax efter klockan 19.30 på lördagskvällen. Räddningstjänst, polis och ambulans var på plats vid branden som härjade i en byggnad just bredvid de gamla skollokalerna i Äsperöd.

– Det brinner ordentligt. Brandmännen jobbar för att förhindra spridning till skolbyggnaderna. Byggnaden som brinner kommer att brinna ner, sa ett vittne på platsen som YA pratat med.

Strax efter klockan 20.30 hade räddningstjänsten koll på läget.

– Branden är i princip släckt och vi börjar snart att avveckla oss på platsen. Det är ett mindre uthus som brunnit. Uthuset låg cirka fem-sex meter ifrån skolbyggnaderna och några meter till ifrån de lägenheter som ligger här, men det hann aldrig bli fråga om någon spridning, säger Dennis Nilsson, yttre befäl vid räddningstjänsten.

– Men visst brann det ordentligt. Det brann med öppna lågor när första styrkan kom till platsen. Men vinden låg rätt för oss den här gången, säger Dennis Nilsson.

Räddningstjänsten var på plats med styrkor från Äsperöd, Tomelilla, Lövestad och Vollsjö.

Polisen kopplades in för att utreda hur branden kan ha startat. Vid klockan ett på lördagsnatten meddelade man att branden kan ha varit anlagd.

– Vi utreder det som skadegörelse genom brand, säger Magnus Svall, inre befäl vid Ystadspolisen.

Räddningstjänsten fick åka till platsen ytterligare en gång under natten. Vid klockan kvart över ett kom ett nytt larm från samma ställe.

– Det har rört sig om en glödbrand i samma byggnad som tidigare. Räddningstjänsten har varit där och släckt den igen, säger Mia Lorén teamledare på Sos alarm.

Foto: Anders Grönlund

Läs mer

Tomelilla

Här stänger Telia ner telefonledningarna nästa år

Tomelilla en av de berörda kommunerna då Telia avslöjar på vilka orter som det gamla kopparnätet ska stängas ner härnäst.

Ledare

Ledare: Allians för Skåne – håll ut mot SD och S

Köerna till Bup är långa. Men S, SD, MP och V gick ihop för att stoppa en vårdvalsreform som skulle kunna bidra till att korta dem.

Kristianstad

Kömiljarden: Skåne har kortat köerna – men väntetider till BUP är fortfarande för långa

Sjukvården i Skåne har lyckats korta köerna något. Det innebär att Region Skåne klarar kraven för kömiljarden den första månaden 2020.

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser

En ung man i Svedala ska i natt ha blivit misshandlad av en okänd man i bil.

Sport

Brottning: Jämnt inför avslutningen i YA-cupen

BK Pan drog nytta av sin hemmaplansfördel i den andra omgången av YA-cupen i brottning och vann med knapp marginal före Marsvinsholm. Därmed är det fortsatt jämnt i totalen och inget är givet inför avslutningen i Svarte även om Marsvinsholm är i ledningen i nuläget.

Kultur

Boktoppen: ”En nära och kär relation mellan mor och dotter i ett danskt vardags-80-tal”

Recensenterna väljer de bästa böckerna just nu.