De vill lyfta fram anhöriga – ”Många kämpar tills de går på knäna”

Många anhöriga till sjuka, äldre eller missbrukare drar ett tungt lass – utan att få det stöd de skulle behöva.
Det är diakonen Christel Schönbeck Nordh och anhörigkonsulenten Britt-Marie Dornell övertygade om.
Britt-Marie Dornell, anhörigkonsulent, och Christel Schönbeck Nordh, diakon, ordnar en paneldiskussion om anhörigvård där även föreningar och anhöriga är representerade.
Foto: Britt Risberg

Nu vill de att fler ska få upp ögonen för den hjälp som finns, och den 6 oktober ordnar de en anhörigdag.

– Den 6 oktober är den Internationella anhörigdagen, och vi tycker det är ett utmärkt tillfälle att nå ut till fler och sprida information, säger Christel Schönbeck Nordh, diakon på Sjöbo församling.

Britt-Marie Dornell är sedan årsskiftet anhörigkonsulent på kommunen. Hon har samtal med anhöriga, leder anhörigkaféer och är en länk till annan personal på kommunen.

– Vi vet att de anhöriga gör stora insatser. Samhället skulle braka ihop utan dem. Många kämpar tills de går på knäna, och vi hoppas kunna nå dem innan dess, säger hon.

Även Christel Schönbeck Nordh möter anhöriga i sitt dagliga arbete, och vittnar om att deras situation kan vara svår.

– Som anhörig kan man ha många känslor samtidigt, det kan även vara svåra känslor som väcker skuld och skam.

Både Britt-Marie Dornell och Christel Schönbeck Nordh har märkt att enskilda samtal, att få prata med någon utifrån om sina situation, kan betyda mycket.

– I anhöriggrupperna tycker många också det är skönt att prata med andra med samma erfarenheter, säger de.

Det finns också handfast hjälp att ansöka om för både den sjuke och den anhörige: några timmars avlastning då och då för att den anhörige ska kunna åka hemifrån i lugn och ro, till exempel. Eller ett annat boende någon vecka i månaden - så att den anhörige får ta igen förlorad sömn.

Lördagen den 6 oktober vill Britt-Marie Dornell och Christel Schönbeck Nordh berätta mer - och de betonar att en anhörig inte bara en är en man eller hustru som vårdar en sjuk, äldre person.

– En anhörig kan vara en god vän eller en granne som tar ett stort ansvar. Det kan också vara en förälder till små eller vuxna barn med till exempel psykisk ohälsa eller missbruk, säger Britt-Marie Dornell.

Både hon och Christel Schönbeck Nordh vill också skapa nätverk och förmedla kontakter med anhörigföreningar.

Den 6 oktober deltar därför även Ingrid Sandelin, som är vice ordförande i Anhörigas riksförbund, i paneldiskussionen. Sonya Jonasson, pensionär och tidigare personligt ombud, finns med som representant för de anhöriga.

– Dagen pågår mellan klockan tio och ett, på församlingshemmet. Här bjuder vi på frukt och klockan 10.30 till 11.30 pågår paneldiskussionen. De medverkande beskriver sina arbeten, och deltagarna får ställa frågor, berättar Christel Nordh Schönbeck.

Läs mer

Sport

Styrkelyft: Tomelillakille tog brons i JEM

Tomelillakillen Andreas Nilsson, med förflutet i Ystad kraftsportklubb men numera tävlande för Lunds tyngdlyftningsklubb, nådde en fin bronsplats vid junior-EM i styrkelyft i Litauen nyligen.

Skurup

Andelsföreningen öppnar upp slottet

Det finns en långsiktig plan för utvecklingen av slottet.

Ystad

Gatuhus i centrum får pris som bästa renoverade kulturbyggnad

Efter två år utan kandidater kan priset delas ut igen.

Sjöbo

Så ska Orans camping växa – 50 nya platser och 30 stugor

Nytt förslag vill utöka campingområdet västerut.

Ystad

”De flesta Ystadsbor vet nog inte hur stort behovet är”

Kylskåpsprojektet där matbutikskunder köper någon eller några extra varor till bättre behövande startade för ett år sedan.

Kultur

Staten köper mobilpratare av Österlenkonstnär

Konstnären Ola Åstrand i Benestad har sålt en serie linoleumtryck till Statens konstråd.