1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Gyrokopter har kraschat i Sövde

En gyrokopter kraschade på söndagseftermiddagen på Sövde flygfält. En man fanns ombord på gyrokoptern, och han fördes med lindriga skador till Ystads lasarett.
En person fanns ombord på gyrokoptern som kraschade i Sövde.
Foto: Matz Jönsson

Klockan 15.30 kom larm om en flyghändelse. En enmanshelikopter, en så kallad gyrokopter, hade kraschat vid Sövde flygplats i samband med landning.

– Det har varit en person ombord på gyrokoptern och den ska ha kraschat från en höjd på 7-10 meter, säger Patric Fors på polisens ledningscentral.

Piloten, som är i 50årsåldern, var ute ur farkosten då räddningstjänst kom fram. Enligt polis och räddningstjänst var han vaken och talbar.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 179 kr)

– Han satt upp och så och var vaken. Sen vet man väl aldrig helt förrän han röntgats, säger Göran Glifberg, yttre befäl på räddningstjänsten.

Polisen spärrade initialt av området kring olycksplatsen och det var meningen att man skulle beslagta gyrokoptern i väntan på teknisk undersökning. Efter att ha kunnat prata med piloten på lasarettet ändrades dock detta beslut.

– Piloten säger att han råkat ut för kastvindar i samband med landningen. Han menar att det inte är något fel på gyrokoptern. Det kommer att skrivas någon slags anmälan av oss, men det är än så länge oklart i vilken form, säger Patric Fors.