Ljus och blommor för de saknades skull

Att besöka gravplatser, tända ljus och minnas de saknade hör allhelgonahelgen till. På Södra Åsums kyrkogård var det på lördagsförmiddagen gott om besökare. Och för de som önskade värma sig en stund fanns både kaffe och utställning inne i kyrkan.
Arvid Hyldéen hjälper pappa Anton att räfsa och göra fint på släktingarnas gravplats i Södra Åsum.
Foto: Patrik Renmark

Hela familjen Hyldéen från Eslöv har gett sig ut i duggregnet för att besöka en av gravarna i Sjöbo.

– Här ligger min farmors fosterföräldrar, vilket ju är ganska avlägsna släktingar. Men min fars grav är i Stockholm och det är för långt att åka. Genom att komma hit minns och hedrar jag honom också, förklarar pappa Anton Hyldéen, medan sönerna Arvid och Elis hjälper till att kratta löv framför stenen.

Gravbesöket i Södra Åsum brukar vara familjens enda. Men den här gången blir det ytterligare ett stopp.

– Min mamma gick bort förra året, så nu ska vi åka till hennes grav också. Det är en helg med många minnen, konstaterar mamma Alexandra Hyldéen.

Sjöbobon Gullan Larsson har flera olika gravar att besöka denna helg. ”Det är självklart att det ska göras fint till allhelgona”, säger hon.
Foto: Patrik Renmark

Några rader längre bort är Gullan Larsson i full färd med att rensa och klippa grenar. Allt medan maken Lasse övervakar och passar spaden.

– Nu ser det väl respektabelt ut, tycker jag. Vi har snyggat till, lagt dekorationer och tänt ljus, säger Lasse medan Gullan avslutar jobbet med sekatören.

Graven de befinner sig vid är Gullans systers makes föräldrar.

– Men de närmast anhöriga bor i Ängelholm, så vi ser till att hålla fint här. Man får hjälpas åt, säger Lasse.

Självklart att göra fint

Sjöbobor som de är har de också fler gravar att besöka i just Södra Åsum.

– Ja, Gullans föräldrar ligger lite längre ner. Och mina föräldrar är där borta, liksom min mormor och morfar, säger Lasse och pekar uppför backen.

Att göra platserna extra fina under allhelgonahelgen tycker de är en självklarhet. Men det är ett kyrkogårdsslit som de redan nu beslutat att befria sina arvingar från.

– Vi ska ligga på minneslunden, så att barnen slipper ha bry. De bor ju på andra håll i världen och kan ju inte förväntas åka hit, säger Lasse bestämt medan de börjar samla ihop sina verktyg.

För första gången passade kyrkan på att håll utställning också. ”Ett sätt att erbjuda lite mer när här är så mycket folk”, säger kyrkopolitikern Jörgen Jönsson.
Foto: Patrik Renmark

Innanför kyrkporten luktar det gott av nybryggt kaffe. Här finns representanter från församlingen redo med termosar och småkakor för alla som vill komma in och värma sig en stund. Som alltid när det är allhelgonahelg.

– Det har blivit en given tradition. Och här har redan nu på förmiddagen varit massor av folk, säger Jörgen Jönsson, kyrkorådets ordförande.

Nytt för i år med utställning

Besökarna välkomnas också att tända ett ljus inne i kyrkan. För att kunna ta emot ett större antal än vanligt har en rejäl låda med sand ställts fram. Den som har en stund över kan dessutom kika på de häradsdräkter och bruksföremål som för dagen ställs ut av Sonja Mårtensson i Vollsjö.

– Att hålla utställning är nytt för i år. Vi tycker det är trevligt att kunna erbjuda lite mer när här ändå är så mycket folk i rörelse, säger Jörgen Jönsson.

Eva Nilsson från Höör har två bröder att detta år tända ljus för. En av dem finns i just Södra Åsum.
Foto: Patrik Renmark

YA tackar för kaffet och vänder ut i den gråmulna novemberlördagen igen. Framför en välsmyckad grav strax nedanför kyrkan står Eva Nilsson och kämpar med ett ljus som inte vill tändas. Vid hennes fötter ligger pärlplattor, hjärtan och står en redbulldricka i en lykta.

– Ja, han tyckte ju mycket om det, säger Eva och nickar mot gravstenen.

Mattias Nilsson, vars Facebookbild också finns avbildad intill namnet, var hennes lillebror. Hans liv slutade dagen före hans egen trettioårsdag, den 10 mars 2017. Till graven i Södra Åsum kommer Eva ofta.

– Jag bor i Höör så det är ju en liten bit att köra. Men jag är här många gånger om året, för att minnas och hålla fint. Jag går ofta till kyrkan också, och passar alltid på att tända ljus, berättar hon.

Två saknade bröder

I år har hon en grav i Arlöv också att åka till. Där finns numera hennes storebror, som gick bort för blott sex veckor sedan.

I gravljuset som hon håller i handen tar lågan till slut. Och Eva står tyst en liten stund.

– Det känns tungt. Men att minnas och hedra är ändå viktigt. Och så tänker jag att mina två bröder är tillsammans nu, för så måste det ju vara.

Inne i kyrkan får alla som vill tända ett ljus för någon man saknar.
Foto: Patrik Renmark
I kyrkans utställning visas alltifrån häradsdräkter och keramik till bruksföremål och prydnadsfigurer.
Foto: Patrik Renmark
Arvid Hyldéen räfsar med bestämd hand ihop löven.
Foto: Patrik Renmark

Läs mer

Alligatorer till djurparken

Forskaren om satsningen: ”I Ystad ska vi ta reda på hur dinosaurierna tänkte”

Alligatoranläggningen på Ystad djurpark kommer att bli unik, konstaterar forskningsledaren Mathias Osvath.

Ystad

Världsunik anläggning för alligatorer byggs på Ystad djurpark

Ystad djurpark ska ta hand om sex alligatorer. Anläggningen, som byggs i samarbete med Lunds universitet, ska stå färdig tidigt i höst.

Fotboll

Förbundet redo att dra igång säsongen – klubbarna får tre alternativ

Mycket tyder på en seriepremiär enligt programmet

Coronavirus

Lasarettet får 200 visir gjorda på 3D-skrivare: ”Det vi gör nu är viktigt”

Tandtekniskt företag hjälper Ystad

Insändare

Gränslös tanklöshet

Danskarna är upprörda. Alla hemvändande danskar sätts i obligatorisk karantän. Men svenskar som arbetspendlar reser fritt fram och tillbaka över sundet.

Familj

”Trädgårdsbranschen är en bra bransch att bli gammal i”

40-årsdagen kommer lite i skymundan med tanke på att Martina Illerhags företag, Kiviks trädgård, fyller två år i mitten av mars.