1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Misstänkt valfusk polisanmäls

Valnämnden polisanmäler misstänkt valfusk i Sjöbo. Det handlar om att en politiker skulle förkryssat sitt eget namn på de valsedlar som låg i vallokalen.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Det var på valdagen som röstmottagare blev uppmärksammade på att det fanns valsedlar där ett namn redan var förkryssat. Efter kontakt med valnämnden togs listorna bort.

Simon Berg, sekreterare i nämnden, säger att han tog emot samtalet från vallokalen.

– Då bestämde vi att inte göra mer eftersom valnämndens ansvar bara gäller att se till att det finns valsedlar med partibeteckningar. De med namn på är det partierna själva som ansvarar för.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 179 kr)

Men nu har de bestämt att trots allt polisanmäla händelsen.

– Just då såg vi inte så allvarligt på det eftersom valsedlarna plockades bort. Men nu kommer vi att lämna in en polisanmälan, säger Helén Odéen på valkansliet.

Detta efter att de varit i kontakt med Valmyndigheten under måndagen, drygt en vecka efter valet.

Helén Odéen säger att det under sammanräkningen också observerades att det fanns några valsedlar med två namn kryssade, varav det ena var den person vars namn skulle varit förkryssat.

– Så fort det är mer än ett kryss blir de ogiltiga. Men rösten på partiet räknas.

Rickard Sjöholm (M), ordförande i valnämnden, har inte hört talas om det påstådda fusket mer än via media när YA når honom på måndagens förmiddag.

– Jag kunde inte vara med på mötena i förra veckan på grund av jobbet men jag ska fråga vad det gäller och varför jag inte informerats.

Han säger att det finns en ständig övervakning av ställen med valsedlar men samtidigt får de som jobbar i lokalen vara försiktiga så de inte röjer valhemligheten.

– Personalen ska titta till bordet med valsedlar var tionde minut.

Han säger att de tidigare diskuterat frågan i nämnden men att det i nuläget inte går att förebygga eventuellt fusk med förkryssade valsedlar på något annat sätt.

Rickard Sjöholm tror det kan bli svårt bevisa att det begåtts något medvetet fusk.

– Det kan också vara någon annan som vill skapa buller och bång och misskreditera den person vars namn förkryssas.