Nytt fikaställe för morgontidiga kunder

Från måndag blir det försäljning av morgontidig fika i Sjöbo. Då öppnar Jenny Hörberger Take away fika Österlen på Västergatan.
Jenny Hörberger har de sista förberedelserna kvar i lokalen inför öppnandet i nästa vecka. Bland annat kommer hon att sälja frukostpåsar att ta med sig.
Foto: Sprisse Nilsson

Det blir inget kafé i vanlig bemärkelse. Det går inte att slå sig ner med en kopp kaffe och en macka.

– Jag har inget serveringstillstånd så jag börjar så här. Sen får vi se vad det utvecklas till, säger Jenny Hörberger.

Hon kommer att öppna halv sex på morgonen och bland annat sälja färdiga frukostpåsar med kaffe, baguette, yoghurt, ägg och dricka.

Sortimentet kommer hon att efter tid anpassa till vad hon märker fungerar bäst. Så långt som möjligt vill hon att det ska vara lokala varor.

– Jag har fått bra respons och intresset verkar finnas där för take away. Läget är optimalt och det går att parkera precis utanför.

Förutom den morgontidiga försäljningen kommer hon också att ta emot beställningar på smörgåstårtor.

– Jag kommer att göra alla fyllningar till smörgåstårtorna själv.

Jenny Hörberger hade hoppats öppna redan i slutet av februari men hon hade underskattat tiden det tar att få alla tillstånd.

I avvaktan på att handlingarna ska bli klara har hon också väntat med att skaffa skyltar men det är på gång.

Jenny Hörberger har tidigare arbetat som kock i storkök i Tomelilla kommun. Efter det gick hon vidare och har bland annat arbetat som personlig assistent och med VVS-installationer.

Hon har också hjälpt till på Café Perrongen i Ystad och nu har hon utöver egna take away-verksamheten även jobb som kock på Husargården.

– Där är det mest arbete på kvällar och helger så jobben krockar inte.

Även om Jenny Hörberger egentligen inte öppnar förrän på måndag kommer det finnas möjlighet för den som vill bekanta sig med stället att gå dit nu på söndag klockan 11. Då kommer också Elsekjells mejeri att vara på plats.

Lokalen ligger vid Bil-Bengtssons gamla område men på den norra sidan av Västergatan.

En gång i tiden var där en bensinmack men den är borta sedan länge.

Läs mer

Sjöbo

Tomtemuseets julbazar lockade många

Med hantverksförsäljning, café och trumpetunderhållning bjöd tomtemuseet på söndagen in till julbazar - den åttonde i ordningen. Och det är en växande tradition. Såväl utställare som besökare var detta år fler än vanligt.

Sport

Sara gjorde som Thelma – blev bäst i Sverige igen

Att vinna ett SM-guld är stort. Att göra det två år i rad är ännu större. Men i sydöstra Skåne finns boxare som klarar av det. På lördagen vann Thelma Sagerfeldt Eskilsson SM-guld, precis som hon gjorde i fjor och dagen efter såg Sara Svensson till att försvara sitt guld från 2018.

Simrishamn

Soteld: Skorsten brann – räddningstjänst och brandvärn ryckte ut

En skorsten på en fastighet i Stiby, strax norr om Gärsnäs, började brinna under söndagskvällen. En patrull från räddningstjänsten och brandvärnet var ute och drog skorstenen fri.

Sport

Fall framåt för Björnens damer

Björnens damer inkasserade säsongens åttonde raka förlust när Hässleholms HF blev för svåra, men hemmalagets spelande tränare Camilla Ivanov var betydligt gladare än efter förlusten senast mot Lunds Lejon.

Ystad

Naturskyddsföreningen: ”Gör Nybrofältet till naturreservat”

Grådåra, dvärgserradella, ekorrsvingel, hedblomster, backtimjan och sandlusern är rara och rödlistade växer som alla växer på Nybrofältet. Nu vill Naturskyddsföreningen i Ystad att området blir naturreservat.

Sport

Handboll: Fredrik Petersen överglänstes när Ystadpågarna vann stort

Ystadpågarna hade förstärkt truppen med en handfull elitseriespelare från a-laget till bortamatchen mot Ligu, och man hade följaktligen inga större problem att besegra Ligu med hela 25-46.