1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

SD vill ta makten i Sjöbo – kräver posten som kommunalråd

Sverigedemokraterna vill ta makten i Sjöbo, och André af Geijerstam (SD) vill bli kommunalråd.
Partiet har inlett ett samarbete med Sjöbopartiet - och vill även bjuda in Moderaterna och Kristdemokraterna.
Johan Söderlin från Sjöbopartiet och André af Geijerstam från Sverigedemokraterna höll en presskonferens utanför kommunhuset vid lunchtid på onsdagen, och intervjuades bland annat av SVT.
Foto: Sprisse Nilsson

– Jag har fått förtroende av väljarna och mitt parti att utse ett styre för Sjöbo, säger André af Geijerstam vid en hastigt hopkallad presskonferens utanför kommunhuset på onsdagen.

Partiet fick 28 procent av rösterna i kommunalvalet, och blev därmed största partiet i Sjöbo. På valnatten talade André af Geijerstam om att Sverigedemokraterna ville bli vågmästare i Sjöbopolitiken - men nu siktar han högre, precis som SD gjort i Hörby.

– Det är naturligt eftersom vi är det största partiet, säger han.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 179 kr)

Vid André af Geijerstams sida utanför kommunhuset står Johan Söderlin från Sjöbopartiet - ett parti som backade kraftigt i valet men nu kan få en nyckelroll.

– Vi är stolta över att ha hittat en samarbetspartner som Sjöbopartiet. De har varit med och styrt kommunen på ett bra sätt, och med dem får vi in kunskap, säger André af Geijerstam.

Sjöbopartiet har fram till nu ingått i en borgerlig femklöver, tillsammans med de traditionella allianspartierna.

quote
Jag ser det som ganska naturligt att det är Sverigedemokraterna som tar den ledande rollen

– Vi har gått och väntat på samtal från de andra partierna, men det har inte hänt något. Och jag ser det som ganska naturligt att det är Sverigedemokraterna som tar den ledande rollen, eftersom de är det största partiet. Det är alltid det största partiet som styrt i Sjöbo, nu är det Moderaterna och tidigare var det Sjöbopartiet, säger Johan Söderlin.

Sverigedemokraterna och Sjöbopartiet utgör tillsammans ingen majoritet i kommunfullmäktige, de samlar 16 av de 49 mandaten.

– Vi vill bjuda in Moderaterna och Kristdemokraterna också, säger André af Geijerstam, som förklarar att han varit i kontakt med det nuvarande kommunalrådet, Magnus Weberg (M), på telefon men att de ännu inte träffats.

– Jag har absolut inte fått blankt nej av honom. Jag är övertygad om att vi ska hitta fram till någon form av samarbete, säger André af Geijerstam.

Sverigedemokraterna och Sjöbopartiet betonar att de båda ska finnas med i ett framtida samarbete, och de kräver att kommunalrådsposten ska gå till SD.

– Vi hoppas kunna bilda ett majoritetsstyre, annars får vi styra i minoritet och söka överenskommelser i olika frågor, säger André af Geijerstam, som känner sig beredd att axla det tyngsta, politiska uppdraget i kommunen.

YA: Vad är det som gör dig lämplig till kommunalråd?

– Jag har drivit ett par företag i VVS-branschen, och nu jobbar jag som projektledare på ett stort företag i Lund, Assemblin. Jag har också suttit i tekniska nämnden och kommunstyrelsen i ett och ett halvt år.

YA: Räcker den kommunala erfarenheten för att bli kommunalråd?

– Det är väljarna som bestämmer, säger André af Geijerstam.

YA: Vad vill ni förändra om ni får makten i Sjöbo?

– Vi har gått ut med att vi vill förbättra skolan, och så ska vi få rätt på ekonomin så att vi slipper skattehöjningar.

YA: Hur ska ni både kunna satsa på skolan och minska kostnaderna?

– Genom att effektivisera, och lägga pengar på människor istället för vägar.

YA: Hur mycket kan ni spara på vägarna?

– Vi har inte hunnit gå igenom ekonomin än, vi ska boka tid med tjänstemännen och göra det, säger André af Geijerstam.