Vänstern öppnar upp för ohelig allians med SD

Vänsterpartiet riskerar att för första gången ställas helt utanför alla nämnder och styrelser i Sjöbo.
– Men än är inte sista ordet sagt, menar Lucas Lennartsson (V), som räknat på vad en valteknisk samverkan med Sverigedemokraterna, Sjöbopartiet och Kristdemokraterna skulle innebära.
Lucas Lennartsson (V) har suttit i Sjöbos kommunfullmäktige sedan 1994. Det kommer han att fortsätta göra, men för första gången kan Vänsterpartiet bli utan poster i styrelser och nämnder - om man inte ingår en valteknisk samverkan med bland annat Sverigedemokraterna.
Foto: Britt Risberg

När Socialdemokraterna bestämde sig för att samverka valtekniskt med den styrande, borgerliga minoriteten, då hamnade Vänsterpartiet utanför.

Lucas Lennartsson känner sig dock inte bitter på sin forna samarbetspartner.

– Jag kan förstå Socialdemokraterna. De skulle riskerat att inte få några tunga poster alls om de inte samverkat med allianspartierna – och allianspartierna ville inte ha med oss, konstaterar han.

Lucas Lennartsson är en av de tre politiker som suttit längst i Sjöbos kommunfullmäktige, och den ende som haft platsen i obruten följd sedan 1994.

Redan då, som 19-åring, fick han en ersättarplats i skolstyrelsen och sedan dess har partiet haft platser i flera nämnder. De senaste tre perioderna har Lucas Lennartsson varit ledamot i kommunstyrelsen.

Men trots att Vänstern fick exakt samma valresultat i år som 2014, i procent räknat, kan partiet nu bli utan poster i nämnder och styrelser. De två egna mandaten i fullmäktige räcker nämligen inte för att ta några sådana.

– Det hade inte varit kul att hamna helt utanför, säger Lucas Lennartsson.

Men han påpekar posterna ännu inte har fördelas. Det formella beslutet fattas först den 28 november av kommunfullmäktige.

– Man skulle kunna göra en väldigt ohelig allians.

De övriga oppositionspartierna - Sverigedemokraterna, Sjöbopartiet och Kristdemokraterna - har redan kommit överens om en valteknisk samverkan.

– Vi har räknat på vad det skulle innebära om vi också gick med i den, säger Lucas Lennartsson.

– Gruppen skulle få ytterligare en ersättar- och en ordinarie plats i vård- och omsorgs- och tekniska nämnden. Man skulle också få lotta om en ersättarplats och en ordinarie plats i kommunstyrelsen.

På så sätt skulle även Vänsterpartiet kunna få några nämndsplatser.

Vänstern har dock tidigare uteslutit all samverkan med SD.

– Ryggmärgskänslan är ju att säga nej, men pragmatiskt kan man säga ja. Och det är ju bara en rent teknisk samverkan för att fördela platserna.

Frågan ska diskuteras ytterligare inom partiet innan man gör någon framstöt till de tre oppositionspartierna.

– Men att hålla Sverigedemokraterna ute från allting är en strategi som inte längre håller. Någonstans måste vi förhålla oss till att de är största parti i Sjöbo nu, menar Lucas Lennartsson.

Även om Vänstern inte ingår i någon samverkan, så kan partiet få inflytande i fullmäktige, tror han.

Den styrande fyrklövern har nämligen ingen majoritet i fullmäktige - så om oppositionen enar sig kan den fälla förslag från minoritetsstyret.

– Sverigedemokraterna har ju sagt att de till exempel inte vill skära ner på skolan. Om vi föreslår utökningar, borde de rösta med oss, säger han.

Läs mer

Tomelilla

Omvänd vägskylt visade fel hastighet

Det gick ovanligt fort förbi kamerorna i Brösarp i helgen.

Simrishamn

Arabiska föreningen vill ha en moské i Simrishamn

De 70 medlemmarna vill ha en egen plats för samlingar.

Simrishamn

Olycka: Varning för halka i sydöst – bil åkte in i träd

Strax efter klockan 21 på söndagskvällen kom ett larm om en trafikolycka i Simrishamn.

Ystads Allehanda flyttar

Populära diskoteket blir tidningsredaktion

I YA:s nya lokaler låg tidigare diskotek Starshine. I ett kvart sekel var det stadens nöjesställe nummer ett.

Musik

Ystadsmusiker i skandalomsusat tacktal på P3 guldgalan

Skrek ”Fuck Jimmie!” och kastade mikrofonen i marken på scen.

Sport

Innebandy: ”Vi har mycket boll men vi kommer ingenstans”

Det har varit en besvärlig säsong för Skurups IBK:s herrar än så länge, och förhoppningen var att ett nytt år skulle innebära en nystart. Men i årets första batalj mot Malmhaug var det mesta sig likt, och det blev förlust med 3-1.