1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

”Vi har fått order uppifrån att inte styra med SD” - KD tror att Alliansen kan fortsätta, även som minoritet

Lars Lundberg (KD) tror inte att Sverigedemokraterna och Sjöbopartiet har någon chans att ta makten i Sjöbo. Däremot hoppas han att de båda partierna ska stödja en borgerlig allians i olika frågor.
Lars Lundberg (KD).

– Vi gick till val på att vi ville ha en allians i Sjöbo, och var tydliga med att inte släppa in de röda partierna, säger Lars Lundberg.

När Sjöbopartiet nu lämnar det borgerliga femklöver-samarbetet, återstår 22 mandat för Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Centern. Det är mindre än hälften av fullmäktiges 49 mandat.

YA: Om ni inte ska samarbeta med Socialdemokraterna, då måste ni ju vända er till Sjöbopartiet och Sverigedemokraterna för att få en majoritet?

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 179 kr)

– Nej, ett minoritetsstyre fungerar också. Så har Sjöbo styrts tidigare. Och när det blir omröstning i kommunfullmäktige, då har Sjöbopartiet och Sverigedemokraterna oftast samma uppfattning som oss, det är bara flyktingfrågan som skiljer, säger Lars Lundberg, som tycker att oförändrad skatt är en av de viktigaste frågorna för kommunen just.

YA: Så ni skulle hellre samarbeta med Sverigedemokraterna än Socialdemokraterna?

– Nej, vi har fått order uppifrån att inte samarbeta med Sverigedemokraterna, säger Lars Lundberg.

Tillsammans med partikamraterna Carl-Anders Lillås och Fredrik Hellwig träffar han i dag företrädare för Moderaterna för samtal om kommande samarbeten.