A-traktor körde in i Daniels villa: ”Hela huset skakade”

Mitt under filmkvällen dundrade en a-traktor in i Daniel Valsbergs villa. Föraren menar att han kört lagligt, men skadorna visar en annan bild.
– Det säger sig självt att han kört alldeles för fort och sedan tappat kontrollen, säger Daniel Valsberg till YA.
Daniel Valberg utanför sitt hus där olyckan inträffade.
Foto: Mikael Nilsson

Daniel Valsberg satt i sitt hus i Hassle Bösarp och tittade på film tillsammans med sina kompisar när han plötsligt hörde en stor smäll.

– Hela huset började skaka, så vi sprang ut för att kolla vad det var. När kom ut såg vi att en bil kört in i gaveln på huset, säger Daniel Valsberg.

Föraren och en passagerare, båda runt 15 år gamla, stod utanför bilen när killarna kom ut.

– De påstod att de hade kört i 40 och sedan råkat köra in i huset. Men min granne såg när de kom och enligt henne höll de en betydligt högre hastighet. Det är slirmärken över hela gården och man ser att bilen studsat tillbaka från väggen. Det säger sig självt att han kört alldeles för fort och sedan tappat kontrollen.

Foto: Mikael Nilsson

Daniel larmade 112 och polis och räddningstjänst kom till platsen. Polisen valde att beslagta bilen för att kunna göra en teknisk undersökning. Räddningstjänsten hjälpte till att stötta upp huset.

– Först sa de att det fanns en rasrisk, sedan hjälpte de till med stöttning och skydd för regn. Det är en stor spricka genom hela väggen. Försäkringsbolaget ska komma och titta på det imorgon (söndag).

Hur mår du nu?

– Jag är fortfarande rätt skakig. Samtidigt har jag bara väntat på att det här ska hända. Det körs ofta för fort här med både bilar och med trimmade a-traktorer.

Ystads Allehanda har de senaste veckorna skrivit flera artiklar om debatterna kring a-traktorerna. Vissa vill att de ska få finnas kvar och andra vill förbjuda dem. Daniel vet var han står i frågan.

– Jag tycker att man som 15-åring inte riktigt är mogen för att få köra ett sådant fordon. Då är det bättre att man tills får vänta till det riktiga körkortet.