Mor och son skriver sagobok ihop: ”Historien hittar vi på tillsammans”

I februari kom åttaårige Loke Mustaniemi hem från skolan och berättade att de pratat om att skriva böcker. Nu skriver han och mamma Terese Bengtsson en sagobok tillsammans.
Loke Mustaniemi är ofta den som driver på och ser till att det händer något i skapandet av boken.
Foto: Eva Sonesson

– Vi gör det ihop. Loke är i allra högsta grad involverad. Han ritar alla bokens teckningar, historien hittar vi på tillsammans. Just nu är glädjen att göra detta tillsammans den största drivkraften, säger Terese Bengtsson.

Målet är en sagobok som ska locka fram rörelseglädje i barnens vardag. Utan tävlingsmoment, utan att gå i väg till gympasalen, utan en massa redskap och utan fokus på prestation. Det viktigaste är att varje kapitel ger en bra känsla att ta med sig vidare under dagen – en feelgoodbok.

Det första kapitlet är redan klart. Läsaren får stifta bekantskap med bland annat Grodan, Trädet och Kråkan. Till de flesta karaktärer hör en rörelse – ibland stillsam som trädet och ibland hoppig som grodan.

Alla ska kunna vara med, men alla ska också kunna utmanas. Rörelserna ska vara enkla nog för att inte avskräcka en nybörjare men tillräckligt avancerade för att kunna utmana den mer rutinerade yogautövaren.

Loke Mustaniemi visar rörelsen till ”Kråkan” i rörelsesagan.
Foto: Eva Sonesson

Det första fröet till boken såddes när Terese jobbade i skolan. Hon uppskattade mötet med barnen men blev fundersam över de krav som ställs på barnen och skolans ibland lite fyrkantiga struktur, styrd av regler och planering.

Ett tag funderade hon på att bli lärare, men efter en termin på lärarhögskolan la hon de planerna på hyllan.

– Jag höll på att bli galen av att sitta still hela dagarna och lära mig en massa teori. Det kröp i hela kroppen på mig. Och det är det som vi försöker få våra barn att göra redan från sex års ålder. Det är inte rimligt!

För drygt tre år sedan gick Terese i väggen. Via en sjukgymnast på vårdcentralen fick hon gå en kurs i basal kroppskännedom och medicinsk yoga. Allt för att lära sig att slappna av och återfå balans. Det var efter det som hennes intresse för yoga och avslappning väcktes.

Terese Bengtsson skriver en bok tillsammans med sin son
Foto: Mark Hanlon

– Det började med att jag råkade köpa ett jäkligt dyrt klippkort på ett yogaställe i Malmö. Jag hatade yoga de första fem gångerna, sen blev det bättre.

Konceptet som ligger till grund för boken är inte nytt. Att kombinera rörelse med berättelse är vanligt i musik. Rörelsesagor är inte lika vanligt men det finns. Terese och Loke har inspirerats av konceptet ”Barn i Balans” som är ett program skapat för den som vill få barn att hitta en bättre balans mellan rörelse och stillasittande, aktivitet och avslappning. Det är också barn i balans som utgör en möjlig kund för boken.

– Ja, vi har haft kontakt och de har visat intresse. I sommar ska vi träffa dem i Göteborg och se om det ger något.

Förhoppningen är att kunna arbeta med behov av balans bland både barn och vuxna. Men Terese Bengtsson är inte redo att helt släppa taget om skolvärlden. Glädjen i att vara en del av barnens vardag är för stor.

Loke visar rörelsen ”gräshoppan”. Perfekt för att få loss och förebygga spänningar i nacke- skuldror efter allt för mycket tid vid datorn eller surfplattan.
Foto: Eva Sonesson

Läs mer

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser

Rattfylleri i Kristianstad. Polisens bombgrupp till Landskrona.

Ledare

Löfven har dragit påse över huvudet

Donald Trump regerar via twitter. Stefan Löfven regerar via tystnad.

Sportlov 2020

Fullmatat sportlovsschema för lediga

Nästa vecka är det sportlov och som vanligt arrangeras det en hel del aktiviteter runt om i kommunen. Vad sägs om ullverkstad, naturkul och en heldag med förhistoriskt hantverk – självklart tillsammans med en hel del sport.

Gårdsrånen

Gårdsrånen: Häktade rånaren var villkorligt frigiven

Elva dagar före det första gårdsrånet frigavs den misstänkte 30-åringen från fängelset.

Kulturkrönika YA

”Ales stenar ingen solkalender från bronsåldern”

Dick Harrison avfärdar teorin i ny bok om medeltidens Sverige.

Kulturtips YA

Kulturveckan: Boksläpp och fastlagsbullar

Semlor och föredrag är en god kombination. I veckan är det premiär för årets fastlagsbulleföredrag i Simrishamn.