1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Rekordtidig raps i blom efter varm påsk

Nu blommor det! Att rapsen färgar fälten gula redan en veckan innan Valborg är rekordtidigt. Än så länge ser prognosen för skörden bra ut, men lite regn hade suttit fint, menar Mattias Hammarstedt, rådgivare för HIR Skåne, dotterbolag till Hushållningssällskapet.
Rapsen blommar redan innan Valborg. Det är ovanligt, även i södra Skåne.
Foto: Mark Hanlon

För ett år sedan såg det dystert ut för de sydskånska lantbrukare som satsat på raps. I år hoppas Mattias Hammarstedt, som själv driver lantbruk strax norr om Rydsgård, på en betydligt bättre skörd.

– Än så länge ser det bättre ut. Och rapsen är absolut tidig i år, det vanliga i Skurup är annars att den börjar blomma efter Valborg.

I fjor var det flera faktorer som spelade in och gav så klen raps att många tvingades ta beslut om att plöja upp sina rapsfält och i stället så nya grödor på fälten.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 179 kr)

Det började med en blöt höst, få soltimmar och mycket regn. Och fortsatte sedan med en kall och snöig mars månad, följd av omväxlande värme och kyla.

Än så länge har årets väder gjort ett bättre jobb.

– Det har varit en perfekt höst, som gjort att rapsen växt sig kraftig och fått jättebra fäste. Men nu har det varit väldigt torr under hela april, så lite regn, även så lite som 5–10 millimeter, hade varit välkommet, säger Mattias Hammarstedt.

Mattias Hammarstedt, lantbrukare, Williegården.

Fortsätter det fina vädret, utan inslag av nederbörd, kan prognosen vända snabbt.

– Det hade varit särskilt bra med regn i blomningen. Rapsen behöver komma åt gödningen som spridits på fälten. Regnet gör att den går ner i marken och når rötterna.

Men har man ingen glädje av allt regn som kom i mars?

– Absolut. Det har varit bra för både raps och säd. Men det som behövs nu är ju näring.

Förra årets blöta vinter- och vårväder gjorde att mördarsniglar i mängder kalasade på fälten. Ibland kommer även rapsbaggarna tidigt. Men i år har de svarta små insekterna dykt upp först nu.

– Rapsbaggarna gör ingen skada när rapsen redan har börjat blomma. Då plockar de pollen istället och hjälper till med pollineringen.

Den fruktande rapsviveln och dess kumpan skidgallmyggan har ännu inte synts till på fälten, men fortsätter det varma och torra vädret finns det risk att de dyker upp.

– Därför vill vi gärna ha lite svalare väder och regn, säger Mattias Hammarstedt.

Att rapsarealen minskat de sista åren beror enligt honom på insekterna som ger sig på skördarna och ökar riskerna för dålig lönsamhet.

– Som lantbrukare väljer du då gärna att sprida riskerna, säger Mattias Hammarstedt.

Efter en torr aprilmånad hade rapsen mått bra av lite regn.
Foto: Mark Hanlon