Så tycker politikerna om tiggeriförbud – i din kommun

Skurup tar rygg på Vellinge och ser gärna ett lokalt tiggeriförbud efter Högsta förvaltningsdomstolens dom. De andra kommunerna i sydöstra Skåne ser dock inget behov.
Foto: Emil Langvad/TT

Kommunfullmäktige i Skurup behandlade redan i november 2017 frågan om ett lokalt tiggeriförbud. Då röstades förslaget ner, men med Högsta förvaltningsdomstolens utslag i ryggen tänker det tillträdande M-styret väcka liv i frågan.

– Vi hade det som ett av våra vallöften så det är självklart för oss att driva frågan efter årsskiftet när vi tar över, säger Åsa Ekblad (M).

Åsa Ekblad, Moderaterna i Skurup.

Hon tycker att det är positivt att det nu har kommit en vägledande dom.

– Det är bra att Vellinge har drivit den här frågan. Vi kommer att se hur de nu går vidare.Frågan är väl förankrad i partiet och Åsa Ekblad utgår ifrån att förslaget vinner stöd i fullmäktige.

Hur skulle du beskriva omfattningen av tiggeriet i Skurup?

– Vi har periodvis tiggare utanför de flesta butikerna. Det är sorgligt att se. Vi vill bryta det här mönstret. Det är allvarligt att människor utnyttjas på det här organiserade sättet, säger Åsa Ekblad.

På tisdagen stod det klart att Sverigedemokraterna i Skurup lämnar in en motion gällande de lokala ordningsföreskrifternas reglering av tiggeri. Där föreslås att tiggeriförbud införs på särskilt angivna platser och att tillståndsplikt införs för insamling av pengar i samband med framförande av gatumusik.

Sjöbo

Magnus Weberg (M) i Sjöbo.

Det moderata kommunalrådet i Skurups norra grannkommun har inte gjort samma bedömning. Magnus Weberg (M) ser inget behov av att ändra den lokala ordningsstadgan för att komma åt tiggeri. Han blev förvånad över att beslutet blev som det blev.

– För Sjöbos del är det här ett minimalt problem. Jag pratade med flera olika handlare efter att jag hade hört talas om domen. De såg inget problem, säger Magnus Weberg.

Eftersom tiggeriet inte ses som ett problem i Sjöbo har frågan inte heller diskuterats och det finns inga planer på att göra några politiska förändringar.

– Det är inte aktuellt, säger Magnus Weberg.

Ystad

Kristina Bendz (M) i Ystad.
Foto: Malin Palm

I Ystad finns inga planer på att införa förbud mot tiggeri.

– Det är ingenting som finns på agendan eller är aktuellt just nu. Skulle frågan komma upp får vi naturligtvis ta en diskussion, säger tillträdande kommunalrådet Kristina Bendz (M).

Ystad har tidigare diskuterat ett tiggeriförbud då SD i en motion krävt ett sådant. Den gången avvisades förslaget eftersom det inte fanns laglig möjlighet att införa det.

– Jag var för när Moderaterna lyfte frågan, men nu har tiggeriet har minskat. Jag upplever inte att det är ett problem och därför behövs inte heller ett förbud, säger Kristina Bendz.

Simrishamn

Jeanette Ovesson (M) i Simrishamn.

I Simrishamn har man gjort samma bedömning som i Sjöbo och Ystad.

– Den här frågan har aldrig ens varit uppe för diskussion inom Alliansen. Det är klart att vi har tiggeri även här, men jag tror inte att förbud löser de problemen. Det är en fråga som måste kunna lösas på andra sätt än genom ett förbud. Sverige som land borde kunna ta ett större ansvar. Det kan inte ligga enbart på kommunerna, säger Jeanette Ovesson (M).

Om frågan nu aktualiseras får politikerna ta en diskussion.

– Men det är ingen fråga som jag kommer att driva, säger Jeanette Ovesson.

Tomelilla

Leif Sandberg (C) i Tomelilla.

Inte heller i Tomelilla är det här en fråga som är aktuell.

– Det är ingen fråga på dagordningen. Vi har det inte heller i vårt alliansprogram. Det är viktigare att jobba för närvarande områdespoliser, säger Leif Sandberg (C).

Läs mer

Tomelilla

Omvänd vägskylt visade fel hastighet

Det gick ovanligt fort förbi kamerorna i Brösarp i helgen.

Simrishamn

Arabiska föreningen vill ha en moské i Simrishamn

De 70 medlemmarna vill ha en egen plats för samlingar.

Simrishamn

Olycka: Varning för halka i sydöst – bil åkte in i träd

Strax efter klockan 21 på söndagskvällen kom ett larm om en trafikolycka i Simrishamn.

Ystads Allehanda flyttar

Populära diskoteket blir tidningsredaktion

I YA:s nya lokaler låg tidigare diskotek Starshine. I ett kvart sekel var det stadens nöjesställe nummer ett.

Musik

Ystadsmusiker i skandalomsusat tacktal på P3 guldgalan

Skrek ”Fuck Jimmie!” och kastade mikrofonen i marken på scen.

Sport

Innebandy: ”Vi har mycket boll men vi kommer ingenstans”

Det har varit en besvärlig säsong för Skurups IBK:s herrar än så länge, och förhoppningen var att ett nytt år skulle innebära en nystart. Men i årets första batalj mot Malmhaug var det mesta sig likt, och det blev förlust med 3-1.