Tidig julafton för fågelskådare

De senaste veckorna har varit hektiska för landets fågelskådare. På kort tid har fyra fågelarter för första gången observerats i Sverige.
Ronny Malm har kryssat den unika Rödtrasten och har därmed sett 436 fågelarter i Sverige.
Foto: M.Nishimura CC-BY SA 3.0

Rubinnäktergal, Skiffertrut, Svart buskskvätta och Rödtrast – larmen om nya arter i Sverige har duggat tätt den senaste tiden och många fågelskådare har åkt långa sträckor för att kunna sätta ett nytt kryss på sin obs-lista. Även en Kanadatrut har glidit förbi skådarnas kikare utanför Helsingborg, men den obsen har inte bekräftats, men skulle i så fall också vara en ny art i landet.

Ronny Malm från Skurup tog på onsdagen ledigt från jobbet för att kunna ta sig till Kalmar och se den unika Rödtrasten som för tillfället uppehåller sig där.

– Vi åkte klockan tre i natt. Det blev en riktigt bra dag och vi fick se rödtrasten i riktigt bra ljus, säger Ronny Malm när han är på väg tillbaka hemåt igen tolv timmar senare.

Med Rödtrasten har han nu 436 kryss på sin personliga krysslista – 300 kryss räknas som riktigt bra. Man räknar med att cirka 250 arter årligen häckar i Sverige och att ytterligare ungefär 25 arter årligen passerar till och från häckningsområden. Därutöver förekommer årligen observationer av mer eller mindre ovanliga rariteter.

Ronny Malm har skådat fågel sedan sjuårsåldern och är ute i naturen så mycket han kan. Hans främsta fynd är den svartvingade Gladan som han upptäckte i Hörte förra året.

Svartvingad glada i Hörte påsken 2017.
Foto: Ronny Malm

– Det är helt klart min största upptäckt. Det var första gången som den var dragbar i Skåne och det var ju extra speciellt eftersom det var på hemmaplan, säger Ronny Malm.

Det finns inget bra svar på varför de nya arterna har dykt upp just nu. Det spekuleras i om klimatförändringarna spelar in.

– Det är svårt att dra någon slutsats utifrån den här fynden. Det är ganska slumpartat när fåglar flyger fel på det här sättet. Däremot tror jag att man kan dra andra slutsatser av att till exempel Ägretthäger, svarthakad Buskskvätta och brandkronad Kungsfågel nu har etablerat sig som häckande arter i Sverige. Det har säkerligen med varmare temperaturer att göra.

Ronny Malm gläds nu åt sin tidiga julklapp och sitt nya kryss.

– Det är alltid kul med en ny art i landet och det är kul att det var en trast. Jag gillar trastar. De är lite svåra att hitta.

Läs mer

Simrishamn

Med en äppelpaj som bonus vann det segrande laget juryns gunst i Kockduellen

”De är inte så gamla – det är jätteimponerande hur rutinerade de är.”

Tomelilla

Kvarka konstaterad – häststall isolerat

Länsveterinären påminner alla hästägare om att se över sina smittskyddsrutiner.

Simrishamn

Par på enslig gård utsatt för rånförsök

”De var väldigt ihärdiga och mannen kände sig hotad och låste dörren.”

Tomelilla

Politiker vill spåra knark via avloppsvattnet

Föreslår provtagningshelg för att ta reda på hur missbruket i kommunen verkligen ser ut.

Simrishamn

Så drabbas de sydostskånska kommunerna av inbrott

3 procent av inbrotten klaras upp.

Simrishamn

Stöldbegärligt: Detta stjäls mest vid inbrott

Tjuven vill har saker som är lätta att ta med sig.