Annons

Allsvenskan hittills – vad har stuckit ut?

Fem omgångar har spelats av den coronapåverkade fotbollsallsvenskan.
Hur har det sett ut, vilken klubb har gjorts flest byten och vad är egentligen statusen med Zlatan Ibrahimovic?
Här är lite smått och gott efter de fem första omgångarna.
Fotboll • Publicerad 4 juli 2020
Många byten, nya spelstilen, kritik är bland annat vad allsvenskan har bestått av så här långt – och så klart regnbågen som visade sig över arena i Kalmar FF. Arkivbild.
Många byten, nya spelstilen, kritik är bland annat vad allsvenskan har bestått av så här långt – och så klart regnbågen som visade sig över arena i Kalmar FF. Arkivbild.Foto: Patric Söderström/TT

+ Extra byten

Den här säsongen, till följd av coronapandemin, får klubbarna göra fem byten. Villkoret är att det bara får ske vid fyra tillfällen, det vill säga tre under speltid och ett i paus.

Annons

Det har också klubbarna sett till att nyttja.

Enligt svenskfotboll.se har nykomlingen Varberg bytt flest gånger av alla klubbar och ligger på maximala 25 byten på fem matcher. Sedan följer AIK och Helsingborg på 24 och Kalmar FF på 23. IFK Göteborg och Mjällby har "bara" använt 18 byten medan Falkenberg och Örebro ligger på 19.

Av 40 spelade matcher är det bara två som har hållit sig inom de normala avgränsningarna, det vill säga med maximalt tre byten per lag.

+ Varningsligan

Nytt för den här säsongen är att det krävs fyra gula kort för att bli avstängd. Fem spelare börjar närma sig den gränsen: Andreas Skovgaard, Örebro, Anthony van der Hurk, Helsingborg, Johan Mårtensson, Örebro, Karol Mets, AIK, och Noah Sonko Sundberg, Östersund, har tre varningar vardera.

Tidigare var det just tre varningar som behövdes för att bli avstängd.

+ Kommer Zlatan Ibrahimovic?

Han var i Hammarbys kläder när italienska Serie A hamnade i pausläge på grund av pandemin. Nu är Ibrahimovic tillbaka i Milano – men enligt italienska Sky Sports uppgifter är det mycket som talar för att den svenske anfallaren återvänder till den allsvenska klubben när hans nuvarande kontrakt går ut den 31 augusti. Vad som händer i den frågan återstår helt enkelt att se.

+ Gräsmattan på Friends

Efter stormötet mellan AIK och Malmö FF hamnade gräsmattan på Friends arena i fokus. "Katastrof", sade MFF-anfallaren Isaac Kiese Thelin till Dplay. Han var en av många som inte gillade kvaliteten på planen under sommarmånaden juli. Och nu ska nytt gräs rullas ut på nationalarenan.

Annons

+ Hattrick-spelaren

Djurgårdens Fredrik Ulvestad skickade överraskade in tre bollar under den första halvleken mot Kalmar FF och med det ligger mittfältaren på delad andraplats i skytteligan. Toppar gör IFK Norrköpings Christoffer Nyman, som har prickat in fyra mål.

+ Trivs bra i skuggan

IFK Norrköping nämndes i snacket men var inte den första klubben som nämndes när guldaspiranter radades upp. Och det verkar vara en situation som tränaren Jens Gustafsson & Co trivs i. "Peking" har imponerat och toppar tabellen efter fyra segrar och ett kryss. Dessutom har laget gjort hela 14 mål. Andra klubbar som överraskat positivt: Varberg och Sirius.

+ Tyngre för "Bajen"

Häftig offensiv i fjol vilket gav en tredjeplats efter ett tätt race om guldet. I år ska det bli Hammarbys år, har många experter gissat. Men klubben har fått en tung start med sju poäng på fem matcher och bara sex gjorda mål framåt. Även regerande mästarlaget Djurgården har fått en jobbig start med två vinster och tre förluster. Och Helsingborg – en poäng på fem matcher – har fortfarande inte gjort mål.

+ Andra snackisar

AIK:s spelstil med man-mot-man-försvar, domarkritiken, en domare som stängts av, coronaviruset (så klart)...

Fakta: Allsvenskans nästa omgång

Söndag: AIK–Falkenberg, Elfsborg–Malmö FF (båda 14.30), Häcken–Hammarby, Sirius–Örebro (båda 17.30).

Måndag: IFK Norrköping–IFK Göteborg, Varberg–Kalmar FF, Östersund–Mjällby, Djurgården– Helsingborg (alla 19.00).

Fakta: Allsvenskans nästa omgång

1) IFK Norrköping, +9 i målskillnad, 13 poäng.

2) Malmö FF, +4, 9.

3) Sirius, +1, 8.

4) IFK Göteborg, +1, 8.

5) Varberg, +3, 7.

6) Häcken, +1, 7.

7) Elfsborg, +1, 7.

8) AIK, +/– 0, 7.

9) Hammarby, +/–0, 7.

10) Mjällby, –1, 7.

11) Djurgården, +2, 6.

12) Kalmar FF, –1, 6.

13) Örebro, –1, 6.

14) Falkenberg, –4, 4.

15) Östersund, –5, 4.

16) Helsingborg, –9, 1.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons