Annons

Duplantis nya succé – världsårsbästa på Ullevi

Världsårsbästa och arenarekord – årets första tävling på svensk mark blev en framgångsrik historia för Armand Duplantis.
På Ullevi hoppade 20-åringen 5,94 meter – och tog därmed hem en enkel seger i helgens friidrottsgala i Göteborg.
Friidrott • Publicerad 4 juli 2020
Armand Duplantis vann herrarnas stavhopptävling i Göteborg och slog dessutom världsårsbästa.
Armand Duplantis vann herrarnas stavhopptävling i Göteborg och slog dessutom världsårsbästa.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Tävlingen var Armand Duplantis första på svensk mark den här säsongen.
Tävlingen var Armand Duplantis första på svensk mark den här säsongen.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Michaela Meijer fortsätter att visa fin form. På Ullevi vann hon damernas stavhopptävling.
Michaela Meijer fortsätter att visa fin form. På Ullevi vann hon damernas stavhopptävling.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Duplantis säkrade segern när han seglade över 5,70 meter. Ensam kvar i tävlingen höjde han sedan ribban tre gånger till innan det tog stopp på sex meter.

– Det är svårare att få i gång adrenalinet utan publik och det känns inte lika viktigt när inga är där och kollar. Men det var skönt. När jag är ute på banan kommer jag att ge hundra procent oavsett, säger han.

Annons

Hoppet är visserligen en bit från svensk-amerikanens världsrekord (6,18 från Glasgow i vintras), men det är ändå fyra centimeter högre än amerikanen Jacob Wootens 5,90 från Mexiko i februari, som hade världsårsbästa utomhus före stavtävlingen i Göteborg.

Det är också bättre än Duplantis senaste tävling i juni i Oslo då han hoppade 5,86 meter.

Ur form

Den på förhand främste motståndaren var Piotr Lisek. Men polacken hade en tung dag och rev ut sig först av alla på 5,50. Tvåa kom i stället den 19-årige norrmannen Pål Haugen Lillefosse på 5,60 meter.

Trots insatsen menar Duplantis att han tävlade på trötta ben den här lördagen.

– Jag vet att jag inte är i min bästa form i dag. Mina ben samarbetade inte med mig och jag har haft ett par tuffa träningsveckor i Uppsala. Men så fort jag går ut ger jag hundra procent, säger han.

Under uppvärmningen ändrade 20-åringen dessutom ansatsen från 20 steg till 16 steg.

– Jag sprang inte bra alls så jag var tvungen att flytta in ett par steg. Och jag har inget riktigt personbästa från 16 steg så det här var kanske inte världsrekordet folk ville ha, men för mig är det på ett sätt ett nytt personbästa, säger han.

Meijer vinnare

På damsidan fortsatte Michaela Meijer att visa fin form efter 4,72-hoppet i Mölndal i juni. Meijer testade att slå Angelica Bengtssons svenska rekord på 4,82 men rev och vann i stället tävlingen på 4,60.

– Jag känner mig fräsch i kroppen och det känns bra. Jag har höjt min lägstanivå även om tekniken väl behöver höjas en nivå till på tävlingarna, säger Meijer efteråt.

– Ullevi är Ullevi och det är alltid kul att hoppa där, fortsätter hon.

Annons

Trots att friidrotten på flera håll är i gång är Meijer, likt många andra friidrottare, osäkra på hur resten av säsongen kommer att bli. Bland annat har två Diamond League-tävlingar ställts in i Paris respektive Eugene i höst.

– Jag har sagt från början att den här säsongen blir som den blir. Vi får ta det som det kommer och se helt enkelt, säger Michaela Meijer.

Bengtsson och Lisa Gunnarsson rev ut sig på 4,45 respektive 4,30.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons