Annons

Froome: Kan touren stoppa folksamlingar?

Tour de France har flyttats fram till slutet av augusti på grund av coronapandemin.
Men då gäller fortfarande förbud mot folksamlingar i Frankrike.
En ekvation som kan bli svår att få ihop, tror cykelstjärnan Chris Froome.
Cykel • Publicerad 4 maj 2020
Chris Froome tror att det blir svårt att hindra människor från att komma ut och kolla på jättetävlingen Tour de France. Arkivbild.
Chris Froome tror att det blir svårt att hindra människor från att komma ut och kolla på jättetävlingen Tour de France. Arkivbild.Foto: Mahmoud Khaled/AP/TT

Touren, som skulle ha startat den 27 juni, har skjutits upp till den 29 augusti på grund av coronapandemin. Folksamlingar är samtidigt förbjudna i Frankrike fram till september.

Storbritanniens fyrfaldiga Tour de France-vinnare Chris Froome är osäker på om det verkligen går att stoppa att folk samlas längs med den populära tävlingen under de första etapperna.

Annons

– Kommer arrangören lyckas hindra människor från att samlas i stora mängder? I teorin kan vi köra loppet och det kan sändas på tv, men den stora frågan är om arrangören kan stoppa folksamlingar, säger Froome i ett videosamtal på Instagram med den tidigare cricket-spelaren Kevin Pietersen.

– Det blir inte samma scener som när man åker genom tunnlarna av människor som står precis överallt, men det är kanske den versionen av touren vi behöver se i år. Jag vet inte.

Froome, som vann touren 2013, 2015, 2016 och 2017, är en seger från att tangera rekordet på antal segrar som delas av Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault och Miguel Indurain.

34-åringen använder extratiden han får när tävlingen skjuts upp till att kompensera för träning som gick förlorad när han skadade sig i en krasch förra året.

– Vissa dagar kör jag sex timmar på träningscykeln. Mycket av träningen jag gjort har varit inomhus så jag har nästan förberett mig för hela den här nedstängningsperioden, och mentalt går det lite lättare att ta sig igenom den, säger han.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons