Annons

Hamilton i lönedebatt: "Sluta hitta på skit"

Lewis Hamilton har uppgivits kräva högre lön för att förlänga med Mercedes.
Något som han själv kraftigt dementerar på Instagram.
"Snälla sluta hitta på skit", skriver formel 1-stjärnan.
Formel 1 • Publicerad 4 juli 2020
Lewis Hamiltons höga lön är ifrågasatt i formel 1.
Lewis Hamiltons höga lön är ifrågasatt i formel 1.Foto: Mark Sutton/AP/TT

Dagen före säsongens första formel 1-race i österrikiska Spielberg vädrar Lewis Hamilton sin irritation på sociala medier.

Britten slår ifrån sig skriverier om att han ska ha krävt en högre lön för att förlänga sitt avtal med Mercedes, som utgår efter 2020.

Annons

"Medier fortsätter att skriva om mitt kontrakt och att jag har ställt krav. Men jag har inte ens pratat med Toto (Wolff, Mercedes stallchef) ännu. Det finns inga krav. Konversationen har inte ens börjat. Så snälla, sluta hitta på skit", skriver Hamilton på Instagram utan att hänvisa till någon specifik nyhetsartikel.

"Hamiltons lön oacceptabel"

Enligt den amerikanska affärstidningen Forbes tjänar den sexfaldige världsmästaren 50 miljoner dollar (runt 465 miljoner kronor) per år – något som har stuckit i ögonen hos bland andra fransmannen Romain Grosjean som kör för F1-teamet Haas och företräder förarnas organisation Grand Prix Drivers Association (GPDA).

Han är kritisk till hur kraftigt lönerna kan variera i formel 1.

– Vi har pratat om det här i GPDA. Vissa är för och andra är emot. Jag tycker att det är oacceptabelt att Lewis Hamilton tjänar mer än 40 miljoner dollar medan vissa förare tjänar 150 000 (cirka 1,4 miljoner kronor) per år för samma jobb, säger Grosjean, enligt AFP.

Debatt om lönetak

Grosjean tillägger:

– Det påpekades dock att om vi inför lönetak för förarna så förstörs hela stegen för motorsport. Vem skulle investera pengar i unga förares program och betala för deras körning om de inte kan få tillbaka sina pengar genom att ta en procentandel från de högst betalda förarna? Det är det debatten handlar om.

På grund av coronakrisen har formel 1-premiären skjutits upp, men på lördagen inleddes säsongen med uppvärmning och kval i Spielberg. Söndagens race startar klockan 15.10.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons