1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Meteorologen gör en insats för Botswanas barn

Den riksbekante och tv-kände meteorologen Mats Andersson, boende i Ystad stora delar av året och medlem i Ystad golfklubb, reser inom kort till Afrika i tjänsten för sjätte gången.
Med sig i bagaget har han diverse sportartiklar som ska komma mindre lyckligt lottade barn och ungdomar till gagn.
Meteorologen Mats Andersson, Ystadsbo och medlem i Ystad golfklubb, åker inom kort till Botswana för sjätte gången. Den här gången har han samlat in idrottsutrustning som ska delas ut på plats.
Foto: Mårten Svemark

– Ja, det stämmer! Jag ska tillbringa en dryg månad i Botswana och bland annat jobba med att förbättra landets tv-produktion av väder. I somras dök det upp en tanke på att ta med idrottsprylar ner och responsen jag fått har varit stor. Det är många som vill bidra, berättar Mats.

Mats Andersson syntes som meteorolog och väderpresentatör i SVT under 15 års tid och fick med tiden en igenkänningsstatus som snuddar vid den som John Pohlman hade på sin tid. Numera har Mats gått i pension – men ändå inte riktigt. Trots att han passerat 67 har han fortfarande vissa åtaganden inom SMHI.

Som till exempel att upprätthålla kontinuiteten i SMHI:s strävan efter att, i samarbete med Sida, utveckla Botswanas presentation av väderprognoser i samband med införandet av ny grafik. Det blir som sagt sjätte gången som Mats åker ner till landet, beläget i södra Afrika, insprängt mellan Sydafrika i söder, Namibia i väster och norr samt Zimbabwe i öster.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 179 kr)

– Jag hjälper till med att förbättra produktionen av Botswanas vädersändningar i tv. Eftersom det är ett land med höga temperaturer och ett folk som är beroende av regnet är det viktigt att prognoserna presenteras på ett bra sätt.

Eftersom det är en delvis privat resa den här gången får Mats inte betalt. Men efter att ha lärt känna folk vid de tidigare fem resorna vill han gärna fortsätta att odla kontakterna han skaffat sig. Och förstås bilda sig en uppfattning om hur arbetet med att utveckla väderarbetet i Botswana fortskrider.

– Det blir lite mer fritid den här gången så jag planerar att resa runt och bland annat spela en del golf. Det tror man kanske inte men Botswana har helt okej golfbanor och till och med en som är riktigt bra.

Det är emellertid mer än en resväska och en golfbag som ska med på resan. Sedan i somras har det smitts planer på att få med idrottsartiklar som ska kunna förgylla tillvaron för barn och ungdomar.

– Botswanas meteorologiska institut ligger i närheten av en skola som jag passerat många gånger och jag har ju sett hur barnen springer där barfota och sparkar på en skruttig fotboll.

Med hjälp av grannar i bostadsområdet Östra Sommarstaden i Ystad och via sina kontakter på Ystads golfklubb och Hylliekrokens golfklubb har Mats fått in sammanlagt 40 kg material som ska fraktas ner. Även en sportbutik i Ystad har bidragit med tröjor.

– Håkan och Lena Nilsson, Örjan Odéhn, Håkan ”Kladde” Andersson, Stefan Persson, Ann Ohlsson och Peter Dahl har hjälpts åt så nu har vi fotbollar, tröjor, gymnastikskor och glasögon att förmedla plus att kostnaden för transporten av materialet är sponsrad.

Ystad golfklubb skickar med en handfull golfklubbor plus några exemplar av det som på våra breddgrader används som vintermattor. Det finns nämligen inte mycket till gräs i de delarna av Botswana.

– Min förhoppning är att ungdomar ska få upp ögonen för golfen, fortsätta med den och kanske komma i kontakt med den lokala klubben. Det beror lite på hur kontakterna med skolan faller ut men jag tror inte det är sista gången jag åker till Botswana, avslutar Mats Andersson.