1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Österlenguide inblandad i paralympisk krasch

Johannes Andersson från Nedraby var på väg att lotsa Zebastian Modin till guld på 10 kilometer vid Paralympics i Sydkorea. Då tog den svenske stjärnan, som är blind, ett felaktigt beslut – och kraschade rakt in i en bergvägg.
Johannes Andersson och Zebastian Modin.
Foto: Thomas Lovelock

Paralympics i Pyeongchang slutade på värsta tänkbara sätt för Johannes Andersson och hans stjärnåkare Zebastian Modin.

Johannes, som kommer från Nedraby mellan Tomelilla och Ystad, var på god väg att vinna sin första paralympiska medalj. Han och Zebastian Modin var i ledning efter sex kilometer - när olyckan inträffade.

Vurpan inträffade i en del av banan där det gick riktigt fort. Modin hittade inte rätt efter ett kort parti utan spår och i fartvinden hörde han inte guiden Johannes Anderssons instruktioner.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 179 kr)

- Jag brukar skratta åt... de man tävlar mot åker ju över hela banan. De är lite yviga. Nu är det jag som gör samma sak. Jag var jävligt dum för jag åkte ju åt fel håll. Det är så jävla dåligt, säger han till TT.

Foto: Jessica Gow/TT

Skadorna bryr han sig inte om.

- Jag är lindad kring knäet och kan inte riktigt lyfta ljumsken. Och det här (pekar på ett plåster på höger kind)... Det är egentligen småblessyrer i sammanhanget.

Johannes Andersson lämnade Österlen 2016 och flyttade upp till Frösön utanför Östersund. Sedan dess är han anställd av Zebastian Modin som guide. Paret blev 2017 bland annat världsmästare och vinnare av den totala världscupen.

När Modin tidigare i veckan tog silver på sprint var det dock inte Johannes, utan Robin Bryntesson, som fungerade som Zebastians ögon och rådgivare i spåren.

Trots kraschen är Modin beredd på att satsa vidare mot ett nytt Paralympics.

– Det vill jag. Får jag rätt förutsättningar, så, säger han