1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Filmteam gör tre timmars dokumentär om Hasse och Tage

Ett filmteam gästar just nu Tomelilla för en dokumentär i tre delar om Hasse och Tage. Dokumentären ska sändas nästa år.
Henrik von Sydow och Isabel Andersson tittar igenom material för sin dokumentär om Hasse och Tage.
Foto: Urban Nilmander

– Vi är precis färdiga med en film om Ingmar Bergman och kände att vi gärna ville göra en film om ikonerna Hasse och Tage. De var ju oerhört formgivande för det svenska folkhemmet och var en enande kraft i Sverige, säger Henrik von Sydow.

Han besöker Tomelilla tillsammans med kollegan Isabel Andersson och filmfotografen Max Rangner. De samlar material, filmar på museet och ute på filmgården i Sälshög.

Till sin hjälp har de museets Figge Bergquist och Göran Göransson. Filmteamet får se en liten film gjord av en kvinna från Tomelilla under inspelningen av Picassos äventyr.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 179 kr)

– Wow, det är ju fantastiskt. Väldigt roligt att få se en film gjord på plats när det hände, säger en entusiastisk Henrik von Sydow.

Filmteamet kommer från företaget B-Reel som tidigare gjort dokumentären om Olof Palme och nyligen alltså den om Ingmar Bergman som sänds på Svt 14 juli.

Parallellt med dokumentären om Hasse och Tage gör man även en dokumentär om skådespelaren Lena Nyman.

– Vi har precis träffat en engelsman som var på premiären av Nyfiken gul, berättar Henrik von Sydow.

Fotografen Max Rangner filmar inne i Hasse och Tage-museet.
Foto: Urban Nilmander

Materialet som nu samlas in om Hasse och Tage ska dels bli en långfilm för biograferna men sedan klippas till tre timmars dokumentär för SVT. Jane Magnusson är regissör för projektet.

– Vi ser det som dels en berättelse om Hasse och Tage men lika mycket en berättelse om Sverige. De var ju på en gång mycket folkliga och roliga samtidigt som de tog ställning i många frågor. Och de lyckades nå över de politiska gränserna, säger han.

Han beskriver det som att Per Albin Hansson skapade folkhemmet, Ingvar Kamprad inredde det och Hasse och Tage underhöll det.

– Det är dags att vi lyfter fram deras livsverk. De var ju så oerhört mångsidiga och det vill vi att svenskarna ska få uppleva i vår dokumentär, säger Henrik von Sydow.

Om allt flyter på som de tänkt sig ska dokumentären sändas på Svt i december 2019.

– För oss är det här ett oerhört privilegierat projekt. Att få göra en dokumentär om några som betytt så mycket för den svenska folksjälen, säger Henrik von Sydow.