1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

”Fram tills jag var 21 år så älskade jag livet”

Från att ha varit en av de populäraste killarna på skolan och satsat på en karriär som skådespelare, fick drömmen ett abrupt slut när Jerry Lee Malmberg som 21-åring bodde i Norge. Efter att en av lärarna skulle lösa upp elevernas blockeringar ledde det istället till att Jerry gick in i en psykos. Att det skulle röra sig om paranoid schizofreni skulle han få vetskap om långt senare.
Jerry Lee Malmberg är tillbaka på Vilbohemmet i Svenstorp. Resan fram till diagnosen var både lång och svår.
Foto: Sprisse Nilsson

Sedan i söndags är Jerry Lee Malmberg tillbaka på psykiatriboendet Vilbo i Svenstorp. Under hösten har han varit inlagd på sjukhuset i Kristianstad, och som YA berättat har han fått kämpa för att få komma tillbaka till boendet när kommunen först tyckte han skull bo i egen bostad. Han vill berätta sin historia och hur det är att leva med schizofreni.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 179 kr)

– Enklaste sättet jag kan förklara hur rösten – djävulen som jag kallar den – är om du har en 1000 watts högtalare som du skruvar upp på max volym, har tejp över munnen och han snackar skit i huvudet på dig.

Film är ett stort intresse, framför allt historiska filmer som ”Troja”, ”Gladiator” och ”Braveheart”.
Foto: Sprisse Nilsson

I Sverige har omkring 35 000 människor schizofreni, men sjukdomen är samtidigt väldigt individuell. I Jerrys fall var det inte förrän i vuxen ålder som han började må dåligt.

– Fram tills jag var 21 år så älskade jag livet. Jag hade ett brett kontaktnät och trivdes jättebra i skolan.

Under en tid hade han det dock besvärligt hemma vilket han tror var en anledning till att han provade droger i tidig ålder. Under några år var han förlovad med en tjej, men när förlovningen bröts flyttade han i 19-årsåldern till sin pappa i Norge.

– Jag testade droger och tog amfetamin, kokain, ecstasy och LSD. Lite hasch också men det gillade jag aldrig. För mig var livet perfekt och drogerna var mer på partynivå.

Under uppväxten var annars träningen en stor del av hans liv.

– Jag tränade bland annat kickboxning och karate. När jag bodde hos min pappa jobbade jag som målare och snickare och utförde olika byggjobb. En period gick jag på gym väldigt mycket och ökade tio kilo i muskelmassa på bara några månader.

quote
Jag bodde på gatan, plockade fimpar från marken och fick hjälp av folk, bottenskrapet av folk. När jag tänker tillbaka så var det en mardröm.

Hela tiden fanns skådespelardrömmarna där och han lyckades komma in på en utbildning. Det var då, omkring tre månader in i utbildningen, som livet kom att ta en abrupt vändning.

– Min dramalärare höll även på med healing. Hon ville att vi skulle släppa alla inre blockeringar, men för mig var det som att allt öppnades och jag förlorade verklighetsuppfattningen.

Det som skulle visa sig vara en psykos ledde till att Jerry hoppade av skolan, förlorade jobbet och sin lägenhet och han flyttade till sin syster i Sverige.

– Jag fick jobb i Danmark som ställningsbyggare och det gick bra i åtta månader. Sedan låg jag bara i sängen. Jag visste inte riktigt vad som hände, och allt var extremt skrämmande, jag kunde knappt prata eller äta.

Efter att han legat sängliggande hemma hos sin mamma i över ett halvår med rösthallucinationer började rösten bli allt mer tvingande. Och så här i efterhand säger han att han i det läget borde ha kommit iväg till ett sjukhus.

Jerry Lee Malmberg växte upp i Tomelilla.
Foto: Sprisse Nilsson

Rösten började befalla honom allt mer, den gjorde att han tog en bil vilket blev starten på en lång resa ner till Spanien, vidare till England och till sist – tack vare pengar hans pappa skickat för att han skulle kunna åka hem – till USA. Det var en resa mer eller mindre ner i helvetet, där den inre demonen var den enda rösten han lyssnade till.

– Jag hade inga pengar och i Frankrike fick rösten mig att slänga resväskan. Jag bodde på gatan, plockade fimpar från marken och fick hjälp av folk, bottenskrapet av folk. När jag tänker tillbaka så var det en mardröm. Allt var krossat i huvudet och hela jag tog så mycket stryk.

När han till slut fick en flygbiljett hem från Los Angeles kom han till Norge och blev inlagd direkt. På sjukhuset fick han slutligen diagnosen paranoid schizofreni. Då hade han hunnit fylla 25. Med medicinering gick hans liv in i ett nytt kapitel och han träffade Sonarhea från Singapore som han snabbt förlovade sig och sedan gifte sig med.

– Jag berättade förstås inget om mig själv innan förlovningen. Men jag har aldrig älskat någon så mycket.

För att försörja sin nya familj började han att begå olika brott, och han beskriver att det var som ett krig som började, för nu visste han vad det var för sjukdom som han levde med. Situationen blev dock ohållbar efter ett par år, och Sonarhea flyttade tillbaka till Singapore. Det var då han började skriva på sitt filmmanus, sin bok och sin självbiografi.

– Jag har också berättat om mina upplevelser på min hemsida starchildhealing.

Enligt de läkare han har träffat har drogerna varit en bakomliggande orsak till att han fick en psykos. Det tror inte Jerry. Rösten handlar om något annat, och han säger att han har en mer österländsk syn på livet.

– Healers är de enda som tror det jag tror, som kan se chakran och olika energier. Jag tror garanterat på ett liv efter döden och på återfödelse. Jag fick hjälp av en annan healer i Norge som hjälpte mig en del.

Han har också haft bra erfarenheter från psykologer och terapeuter.

– Man behöver vägledning och hjälp att peka ut vad som är viktigt. Jag tror också att det är väldigt viktigt att ha mål. Om jag inte hade haft mitt filmmanus hade jag nog inte levt idag.

Han tycker också att det borde finnas dödshjälp från 18 års ålder, att man ska ha rätt att själv välja om man vill avsluta sitt liv.

– Jag vet inte hur länge jag kommer att orka. Just nu har jag inga bra stunder och rösten är som en outhärdlig tortyr. Jag har bara två val, att ligga förlamad eller att kämpa emot.