Hundägare riskerar högt vite om inte brister rättas till

Brister i djurhållningen har fått kritik av länsstyrelsen och en hunduppfödare i Tomelilla förbjuds nu att hålla, föda upp och sälja hundar. Det vill säga om inte ett nödvändigt tillstånd först finns tillgängligt.
Bilden är tagen på en annan plats i Sverige och har ingen koppling till artikelns innehåll.
Foto: Johan Nilsson/TT

En hunduppfödare i Tomelilla riskerar vite på 5 000 kronor per hund och kontrolltillfälle om länsstyrelsen upptäcker att det inte finns det tillstånd som krävs för att driva hundverksamheten. Det säger länsstyrelsen i ett beslut som fattades nyligen efter att man gjort besök hos Tomelillabon.

Bakgrunden till historien är att hundägaren sökt tillstånd för att bedriva verksamhet med just hundar. Verksamheten har under åren blivit större och hundägaren har även flyttat. Länsstyrelsen har därför ett flertal gånger varit på tillsynsbesök och vid varje tillfälle har det saknats upphöjda liggplatser för hundarna.

Foto: Johan Nilsson/TT

Dock har tillstånd getts med anmärkning om att det ska fixas till men vid det senaste tillfället valde man att inte ge hundägaren det nödvändiga tillstånd som krävdes. Istället fattades beslut om förbud och föreläggande med vite enligt djurskyddslagen.

I beslutet skriver länsstyrelsen att man under ett besök för ett och ett halvt år sedan upptäckte att hundägaren hade hundar i rastgårdar som inte omfattades av tillståndet, och vid ett annat besök att det var för många hundar.

Och för ett år sen avslog länsstyrelsen ansökan om tillståndet. Man ser dock positivt på att hundägaren uppgett att vissa av bristerna rättats till, men man ser allvarligt på att verksamheten ändå bedrivits utan det nödvändiga tillståndet.

Läs mer

Kultur

Mellobetyg: Maxat i Malmö – äntligen delar Elin Thornberg ut en fempoängare

Fladdrande glitterdraperier ✓ Hookig Hanna Ferm-refräng ✓ Bensprattlande Nanne ✓ Snygg Lady Gaga-duett ✓

Kultur

SVT:s nya dramakomedi ”Dejta” – Småmysig, lättsmält och ganska rolig

Det är inte alldeles enkelt att vara skild trebarnsmamma med egen firma och dessutom hinna dejta.

Kultur

"Barns känslor behöver inte uppfostras bort"

Smärtan i att längta efter ett syskon – eller förtvivlan när någon tar din leksak. Flera böcker och pjäser bejakar nu små barns rätt till sina känslor.

Simrishamn

Fiske: Sillfiskefråga lobbas in i riksdagen

”Kunskap och information kan man inte få för mycket.”

Ystad

Första tomten på nya industriområdet är såld

Leny Fastighets AB köper mark utmed Kristianstadsvägen i Ystad för att bygga nytt till Postnord.

Familj

Bröllopsspecialisten är bokad ett år i förväg – ”deluxe”-paketet lockar

Trodde du att en vals eller Dirty Dancing-lyftet var poppis på dagens bröllop tror du fel. Dj Håkan Winqvist vet, han har specialiserat sig på bröllopsspelningar.