Annons

Inga mandat till SPI och Trygghetspartiet: ”Har man ingen täckning på riksplanet så är det så gott som uteslutet”

Bristen på företrädare på riksnivå är den avgörande anledningen till att SPI Välfärden och andra småpartier inte lyckats få väljarnas röster. Det säger Egon Hansson från SPI Välfärden i Tomelilla, vars parti nu åker ut ur kommunfullmäktige. Samtidigt är han glad över att partiets hjärtefrågor numera finns på dagordningen.
Tomelilla • Publicerad 10 september 2018 • Uppdaterad 12 september 2018
Egon Hansson, förstanamn SPI Välfärden Tomelilla 2018.
Egon Hansson, förstanamn SPI Välfärden Tomelilla 2018.Foto: Ulrika Wangel

Det gick inget vidare för SPI Välfärden, däremot lyckades både L och KD med sina 2,6 procent klara tvåprocentsspärren till kommunfullmäktigevalet. SPI Välfärden fick bara 0,8 procent av rösterna.

– Det är väl inte så mycket att kommentera så som valrörelsen har varit i år. Vi har ju inte någon företrädare i riksdagsvalet och man följer partierna där, säger Egon Hansson.

Annons

Han tillägger att det gick lika dåligt för Trygghetspartiet.

– Har man ingen täckning på riksplanet så är det så gott som uteslutet. Utan Jimmie Åkesson och Ebba Busch Thor hade inte SD och KD fått så många röster.

Egon Hansson säger att när man startade partiet för åtta år sen så var det ingen som tog i de äldres frågor.

– Det var ingen som brydde sig om det då, men nu har de andra partierna också satt dem på dagordningen, så det är ju bra. Samtidigt ville vi inte sluta och svika väljarna.

KD Tomelilla.
KD Tomelilla.Foto: Jenni Dahlgren

Bo Herou från Kristdemokraterna håller med om att det inte finns resurser att bedriva en framgångsrik valrörelse för småpartier.

– Självklart har vi i KD Tomelilla gynnats av Ebba Busch Thors framgångar! säger Bo Herou.

Han menar att så länge man har gemensam valdag för riks-, kommunal- och landstingsvalen så kommer nästan allt fokus på riksdagsvalet.

– Vi är glada att vi behåller vårat mandat och till och med ökar, säger Bo Herou.

Trygghetspartiet Tomelilla (delar av): Tommy Falk, Christian Stridh, Birgitta Clarholm och Josefin Lindholm. Inför valet 2018.
Trygghetspartiet Tomelilla (delar av): Tommy Falk, Christian Stridh, Birgitta Clarholm och Josefin Lindholm. Inför valet 2018.Foto: Ulrika Wangel
”Det är lite tråkigt, vi hade sett fram emot att plocka ett mandat”

Trygghetspartiet lyckades inte heller komma in i kommunfullmäktige med sina 0,9 procent.

– Det är lite tråkigt, vi hade sett fram emot att plocka ett mandat, säger Christian Stridh (TRP).

Annons

Han tror att det beror på att det nybildade partiet kom in sent i valrörelsen.

– Vi hade inte alls den kassan, och har inga möjligheter att synas i tv. Men jag håller med om att det är svårt på kommunnivå.

Nu ska dock medlemmarna samla sig och fundera på hur man kan ta nya tag.

– Vi är politiskt intresserade, och målsättningen är att etablera oss i lugn och ro utan deadline med fyra år på oss: Så vi kommer att kriga vidare, säger Christian Stridh.

Tomelillapartiet fick som det ser ut nu 0,3 procent och FI likaså.

Jenni DahlgrenSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons