1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Inga svar om Tomelillas framtida styre

Hur ska Tomelilla styras? Det är frågan som det inte verkar finnas några svar på i nuläget. Med 10 mandat vardera till SD och S, och 8 mandat till M och C, är det i alla fall klart att man åter igen måste hitta blocköverskridande lösningar.
Tomelilla kommun.
Foto: Sprisse Nilsson

Efter valet är det nu klart hur Tomelillas 41 mandat kommer att fördelas. För även om det slutgiltiga resultatet från länsstyrelsen inte presenterats än så lär det inte ändra själva mandatfördelningen.

Det i sin tur betyder att den nuvarande sexklövern har tappat ett mandat, från 20 till 19, och eftersom SPI Välfärden inte klarade 2-procentspärren så skulle det, ifall det nuvarande styret fortsatte, istället handla om en femklöver. Centerpartiet har lika många mandat som förut - likaså KD och L - men MP förlorade ett mandat. Och Moderaterna fick ett mandat extra och är i nuläget dessutom procentuellt större än Centerpartiet.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 179 kr)

Än är dock inget hugget i sten och det lär ta flera veckor innan ett besked om det framtida styret presenteras. De resterande 22 mandaten, som går till SD, S och V, har förändrats på så sätt att Sverigedemokraterna ökat med ett mandat, likaså Vänsterpartiet som nu har två. Socialdemokraterna har i sin tur förlorat ett mandat och ligger numera, precis som SD, på sammanlagt tio mandat.

Under den förra mandatperioden har sexklöverns 20 mandat inneburit att man har haft majoritet i alla nämnder, utskott och styrelser. Överallt utom i kommunstyrelsen. Och med färre mandat skulle det bli en annorlunda situation när posterna ska fördelas.

Kommunalråd Leif Sandberg (C) har inte något besked om framtiden i nuläget - inte förrän på söndag ska hans grupp träffas - men han säger att det finns ett flertal scenarier.

Per Gustafsson (SD) har inte heller några svar, men hans gissning är att det kommer att bli samma block som tidigare som styr kommunen.

– Vi har inte tagit kontakt med de andra partierna ännu, men jag misstänker att det blir en femklöver. Vi får väl se, säger Per Gustafsson.

Den stora skillnaden med den nya mandatfördelningen är i så fall att SD med sina 10 mandat har möjlighet att komma in i arbetsutskotten, och inte bara sitta med i nämnder och kommunstyrelsen.

– Vi blir i så fall tillräckligt stora för att komma in i arbetsutskotten och det är positivt för vår del. Då får man träffa tjänstemännen på ett annat sätt, och det blir lättare att bedriva politik, säger Per Gustafsson.

Men än är inga förhandlingar klara så vilket styre det blir i slutändan återstår att se.