1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Skolsköterska vägde tioåring och läxade upp familj enligt JO-anmälan

Familjenämnden måste svara på en JO-anmälan som gäller en skolsköterska i kommunen. Enligt en mamma ska barnet ha blivit vägt upprepade gånger i skolan och familjen läxats upp av skolsköterskan. ”Nu får det vara nog!” skriver mamman i anmälan.
Skolsköterskan i Tomelilla har blivit JO-anmäld hur denne hanterat en mellanstadieelevs viktkontroller.
Foto: Ingvar Karmhed / SvD / TT

Enligt anmälan till Justitieombudsmannen ska en mellanstadieelev på en skola i Tomelilla ha blivit vägd av en skolsköterska i våras. Men det är skolsköterskans påstådda bemötande som har fått föräldrarna att ilskna till.

Mamman säger i anmälan att barnet först blev inkallad på ett möte hos skolsköterskan, och under mötet gjordes även en viktkontroll. Enligt föräldrarna fick de ingen information om kontrollen innan den skedde och man upplever att barnet ”viktjagas” av skolsköterskan då upprepade vägningar gjorts utan föräldrarnas vetskap. Skolsköterskans ska också ha kritiserats för överdriven viktnitiskhet tidigare av vårdnadshavarna, vilket lett till att familjen har sagt att de vill ha information från skolan innan nästa vägning ska ske. Och att skolan inte får väga barnet i tid och otid.

Även föräldrarna ska enligt anmälan ha blivit uppläxade av skolsköterskan, med allt från kost och rörelse till familjens ekonomi. ”Jag känner mig fruktansvärt sårad och kränkt! skriver mamman som avslutar anmälan med att ”nu får det vara nog!”.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 179 kr)

JO vill att familjenämnden i Tomelilla nu yttrar sig om ärendet, ett yttrande som ska vara inlämnat senast den 20 december. JO vill då bland annat ha svar på hur vårdnadshavarna informerats inför skolsjuksköterskebesöken och hur själva informationen runt kontrollerna förmedlats.

JO tittar också på ett annat liknande ärende i Stockholm där en familj upplever att en skolsköterskas bemötande runt elevens vikt lett till att deras barn blivit ledsen, fått ångest och blivit väldigt medveten om sin vikt på ett negativt sätt.