Skräddarsydd utbildning ska råda bot på lärarbristen

I höst startar Högskolan i Kristianstad en skräddarsydd utbildning där lärarstudenterna kombinerar studier med en anställning.
Och det är bara Tomelilla och Simrishamn i sydöstra Skåne som deltar i satsningen, som är tänkt att råda bot på lärarbristen.
Foto: Mark Hanlon

En ny typ av lärarutbildning har skräddarsytts med syfte att avlasta lärarbristen, och sammanlagt elva kommuner deltar i projektet som initierats av Högskolan i Kristianstad.

Bland de sydöstra kommunerna i Skåne är det bara Tomelilla och Simrishamn som deltar i satsningen. Utbildningen, som startar till hösten, går ut på att lärarstudenterna kombinerar sina studier med en anställning som lärare på en grundskola.

– Om man är intresserad av läraryrket och vill vara del i en helhet där vi tillsammans arbetar för att ge förutsättningar för att alla ska nå sitt bästa – då ska man söka sig till Tomelilla kommun, säger Johan Lexfors, HR-chef Tomelilla kommun.

Han är mycket positiv till satsningen.

– Det finns ett behov av utbildad personal, i dag tar vi ju in personer som är obehöriga. Och vi hoppas att vi kan få ett par personer som kanske sedan väljer att stanna kvar.

Exakt hur stor lärarbrist det är i Tomelilla vågar han inte svara på men han säger att det handlar om att se till helheten.

– Det här är ett försök att få igång någonting. Om någon som utbildar sig här sedan jobbar i Malmö och någon annan lärare sedan väljer Tomelilla har egentligen ingen betydelse, man får se till hela landet och kompetensförsörjningen.

Lärarsatsningen är utformad som en arbetsplatsintegrerad grundlärarutbildning med inriktning mot årskurs 4 - 6. Tre dagar i veckan ska studenterna arbeta på en grundskola som lärare och två dagar ska de studera på högskolan i Kristianstad.

– Nu kan studenten förankra sina studier med verksamheten i grundskolan vecka efter vecka och ta med sig erfarenheten från sin lärarroll till studierna. Under tiden får de en naturlig plats i lärarkollegiet och när de är klara med utbildningen har de fem års eftertraktad yrkeserfarenhet, säger Henrik Svensson, dekan för fakulteten för lärarutbildning vid Högskolan i Kristianstad.

Redan på fredag öppnar man ansökan för höstterminen 2019 till den nya utbildning, som innebär att man efter fem års studier också har fem års arbetslivserfarenhet och behörighet att undervisa i svenska, engelska, matematik, biologi, fysik, kemi och teknik. Det innebär också att studenterna kan finansiera studierna med en månadslön under hela utbildningen.

Det är sammanlagt sju kommuner i Skåne och fyra i Blekinge som är med i lärarsatsningen, och dessa elva kommuner har tillsammans cirka 25 platser.

Senast den 15 april kan man ansöka till utbildningen.

Läs mer

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser

Rattfylleri i Kristianstad. Polisens bombgrupp till Landskrona.

Ledare

Löfven har dragit påse över huvudet

Donald Trump regerar via twitter. Stefan Löfven regerar via tystnad.

Sportlov 2020

Fullmatat sportlovsschema för lediga

Nästa vecka är det sportlov och som vanligt arrangeras det en hel del aktiviteter runt om i kommunen. Vad sägs om ullverkstad, naturkul och en heldag med förhistoriskt hantverk – självklart tillsammans med en hel del sport.

Gårdsrånen

Gårdsrånen: Häktade rånaren var villkorligt frigiven

Elva dagar före det första gårdsrånet frigavs den misstänkte 30-åringen från fängelset.

Kulturkrönika YA

”Ales stenar ingen solkalender från bronsåldern”

Dick Harrison avfärdar teorin i ny bok om medeltidens Sverige.

Kulturtips YA

Kulturveckan: Boksläpp och fastlagsbullar

Semlor och föredrag är en god kombination. I veckan är det premiär för årets fastlagsbulleföredrag i Simrishamn.